Код два бела голуба

Сакупљање и објављивање народних умотворина представља битан сегмент рада Вука Стефановића Караџића. Значај и опсег Вуковог деловања на овом пољу, учинили су да неки од сакупљача народних умотворина, који су у Вуковом раду нашли инспирацију и подстицај за рад, остану у његовој сенци. Један од таквих био је и Тодор Влајић, учитељ, књижевник и сакупљач народних умортворина. О Тодору Влајићу, о његовом животу и раду, говоримо у вечерашњој емисији ''Код два бела голуба''.

Тодор Влајић (1815-1881), свршени ђак једне од најстаријих и најстручнијих школа за образовање учитеља у Хабсбуршкој монархији, Препарандије у Сомбору, тридесетих година долази у Србију. Ту службује наредне четири деценије, у разним местима: у Ваљеву, Туману, Голупцу, Гургусовцу (данашњем Књажевцу), Милановцу, Ћуприји, Гроцкој...

Своје најзначајније дело ''Српски венац од народњи српски исторически и наравоучителни прича, песама, басна, пословица и загонетки исплетен'', Тодор Влајић објавио је 1850. године. ''Српски венац'' је зборник дела усмене народне књижевности. Састављач овог зборника, Тодор Влајић, кренуо је Вуковим трагом, али се није одрекао ни наслеђа оличеног у делу Доситеја Обрадовића.

Народна библиотека ''Његош'' из Књажевца, објавила је 2017. публикацију посвећену ''Српском венцу'' и његовом творцу, која садржи фототипски репринт Влајићеве збирке и више различитих прилога. Приређивачи овог издања су Александар Костадиновић и Данијела Поповић Николић.

Аутор емисије: Војислав Карановић 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво