Време спорта и разоноде

 Жељко Димић један је од глумаца који нису примљени на ФДУ и то му је била једна од иницијалних каписли да се отисне у бели свет. Данас је у Холивуду, познат је под именом Џек Димич, протагониста је серија `Закон и ред`, `Хаваји 5-0` и других, које пратимо у кабловској и сателитској понуди. Завршио је престижни `Ли Стразбер`  институт за театар и филм, кога су похађали и Ал Паћино, Мерилин Монро, Џејмс Дин, Арманд Асанте и бројни други глумци. Посебно се бави ликом и делом Николе Тесле, већ је учествовао у једном остварењу о славном научнику у САД, а ускоро би играни филм о Тесли требало да ради и у Русији.

За само четири године, колико се бави дизањем тегова, Душан Јовановић постао је првак Србије, Балкана, Европе и света. Од миља га зову `Конаном из Великог Мокрог Луга`, по његовом омиљеном јунаку. Недавно је у своју колекцију трофеја додао и још једну титулу првака Србије, на такмичењу одржаном у Панчеву порглашен је за релативног победника. Уследио је и позив за учешће на `Арнолд класику` у Шпанији, заказаном за крај септембра.

Машан Пејовић ушао је у историју као један од људи који су истрчали шест највећих светских маратона ћувене ворлд мејџор серије. Свој сан да комплетира тркачку и животну причу остварио је недавно у Лондону, на трци коју је отворила краљица Елизабета ИИ и тако се нашао међу три хиљаде тркача који су заокружили серију учешћа на овим тркама. Пејовић је обишао све тачке на планети, трчи полумаратоне којима је пар  стотина учесника, али и мега- трке за које се пријави и по 350 хиљада  људи. 

"Београдски Диксиленд Оркестар", једина истинска институција традиционалног џеза у целом региону, у овој, 2018. години, 101. години џеза, посвећује заслужену пажњу. Првенствено због чињенице да се пуних 17 година свог уметничког постојања наглашено бави едукацијом најширег круга слушалаца у домену ове музичке категорије, али и зато што је једини оркестар ове врсте на читавом Балкану који изводи баш ту музику и баш ове композиције које су давне 1917.године угледале светлост дана. У гостима нам је Владимир Рацковић, који ће најавити један из серије оваквих концерата, одржаће се у Културном центру Чукарица на Бановом брду.

`Арсенал Фест` одржава се крајем сваког јуна у Крагујевцу, срцу Шумадије, некадашњој престоници Србије. Граду најпознатијем по аутентичној аутомобилској индустрији. За само неколико година постојања, `Арсенал` се наметнуо као један од најзанимљивијих, најрелевантнијих и најперспективнијих летњих фестивала на отвореном у Србији, бившој Југославији и овом делу Европе уопште. Богат и разноврстан музички програм очекује нас и ове године, и то од 21. до 23. јуна у граду на Лепеници. Више детаља сазнаћемо од Маје Цветковић, која и ове године даје свој допринос, сада већ престижном фестивалу.

Владе Радичевић и Милан Биговић `браниће боје` Радио Београда 1 на Светском фудбалском првенству у Москви, које почиње 14. јуна. Јављаће се редовно за наш и друге програме РТС-а, слати извештаје, разговоре с актерима и радити и на специјалним емисијама с Мундијала. Волели бисмо да остану што дуже, јер би то значило и добар пласман репрезентације Србије на највећем фудбалском такмичењу планете и доста преноса утакмица изабраника Младена Крстајића.

Бележимо и ове суботе бројне занимљивости и актуелности из света спорта, културе, јавног и уметничког живота. На Савском језеру у току је Европско првенство у кајаку, вози се и велика бициклистичка `Трка кроз Србију`. Представљање возила `Друмска стрела 2018.` заказано је за прексутра на Машинском факултету у Београду. У Жабљу се 16. јуна одржава  `Жабаљ опен`, турнир у голфу. Наредног викенда на Тари- `Xross Challenge 2018`. Атлетски клуб `Хајдук маратон тим` 16. јуна организује `Међународну трку пријатељства`. Крагујевачки `Улични биоскоп` сутра представља култне `Маратонце`, уз присуство редитеља Слободана Шијана.

У среду на сцени Народног позоришта великани белканта - `Ја, Ђоакино Росини`, међу учесницима је и наша саговорница Ана Станковић, сопран. И ове године пратимо музички фестивал `Exit`. Петнаестог и шеснаестог јуна одржва се рок фестивал `Прича`, о коме нам, као организатор, прича Владимир Јакшић, из групе Ex-Револвери. Представа `Речи од камена`, `Хлеб театра` током јуна изводи се чак пет пута на вечерњој сцени позоришта `Пинокио`. Други сабор фрулаша `Прва фрула Шумадије` одржава се наредне суботе у Рачи.

Од 15. до 17. јуна у Сенти је у центру пажње `Цветање Тисе`. `Косидба на Плавинцу` заказана је за наредни викенд у Смедереву. У истом термину се одржава и смотра народног стваралаштва у Ковину, под називом `Стари Лала`. У `Модерној галерији` у Будви у среду ће бити отворена изложба слика и цртежа Теодоре Стојановић.

Марко Томићевић и Миленко Зорић освојили су титулу првака Европе у двоседу на 1000 метара, па ћемо чути разговоре с члановима трофејног тандема, као и са Мирком Нишовићем, председником Kајакашког савеза Србије. Најављујемо и Београдски фестивал субкултуре, причамо о новом циклусу изложби Kултурног центра Београда, најављујемо мјузикл `Нас се тиће како живе приче`, који се изводи у понедељак и уторак у KЦ Зрењанина. Одржана је још једна дивна `Спортска бајка` у `Врту добре наде` на Kалемегдану. Све је спремно за још један фестивал БЕЛЕФ, о коме нам говори директор Александар Саша Илић. Млада спортисткиња великог срца, голман женског фудбалског клуба Црвена звезда, Јована Лепосавић организује још једну хуманитарну акцију, и то под називом `До победе са нашим борцима`.

И ове суботе витез кулинарства Милијан Стојанић предложиће рецепт за недељни ручак. Припремили смо и бесплатне улазнице за бројне културне представе, у томе су нам помогли Дом омладине Београда, Културни центар Чукарица, `Хлеб театар` и `Академија 28`. Неће изостати ни редовна рубрика `Од Уругваја до Русије`, уз осврт на претходне Мундијале и уз нестрпљиво ишчекивање овогодишњег, кога ће Радио Београд 1 пратити помно и из свих углова.

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић.

 

 

 



 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво