Време спорта и разоноде

Чврста, поуздана и сигурна одбрана је нешто без чега се не може замислити савремени фудбал. То су доказали и адвокати Србије, који су пре неколико дана постигли сјајан успех освајањем сребрне медаље на Светском првенству у Шпанији. Скинули су кравате, заборавили на параграфе и у околини Барселоне постали други на свету. Чланови репрезентације Адвокатске коморе Србије Иван Јечменица, Ненад Војновић и Душан Данковић биће данас наши гости, причаћемо само о спорту, њиховом одличном резултату, позивима које су добили да окаче дипломе о клин, макар привремено, и посвете се  искључиво најважнијој споредној ствари на свету.

Душан Милојков већ 16 година сам на двоточкашу обилази Европу, а своје авантуре с тих путешествија је преточио у петнаест путописних књига. Новац од продаје прве од њих донирао је за изградњу Храма Светог Саве. Рођен у Плочици у општини Ковин, Милојков је прави грађанин света, дочекују га раширених руку, од села до европских метропола, па је и за ову годину припремио низ авантура које ће опет остати трајно забележене у виду књижевних остварења.

Како се приближава извођење почетног ударца на Мундијалу у Русији, све је веће интересовање спортске и светске јавности и за штива која обухватају дешавања везана за претходна Светска првенства. Бојан Љубеновић, који је - узгред буди речено- пре неки дан добио Златну значку Културно- просветне заједнице за своју делатност- у тек објављеној књизи `Наши фудбалери на Мундијалима`, пише о једанаест срспких излета у светски фудбал, али скреће пажњу и на мање познате ствари, попут оне да су на Божић 1914. године немачки и енглески војници изашли из ровова и одиграли пријатељску утакмицу. Љубеновић је, да подсетимо афористичар, сатиричар и уредник култне рубрике `ТРН` у дневном листу `Вечерње новости`, а ову књигу објавила му је издавачка кућа ` Пчелица`. 

Девети пут узастопно студентска организација ЕСТИЕМ, са Факултета организационих наука, приређује спортску манифестацију `ФитПасс Дани спорта`, одржаће се 26. и 27. маја у Спортском селу `Београд`. Овај пројекат је настао као жеља студената да  подигну свест о важности спорта у животима младих и неопходности бављења истим. Баскет, футсал, тенис, стони тенис и одбојка су на списку такмичарских спортова, биће и доста забаве, а битан је и хуманитарни моменат манифестације, кроз прикупљање средстава за фондације `Буди хуман`, `Тројка из блока` и `Чеп за хендикеп`. О Данима спорта у нашем главном граду причаће нам гошћа у студију Тамара Кочовић.

Група `Безобразно  зелено` основана је давне 1980. године и током узбуркане каријере имала је више хитова, од којих највећи `Гибај се`, али и стотине жестоких свирки  широм земље и региона. Бојан Васић, знан и као Васа  Зелени, задужен за гитару, бас и глас, као и бубњар Драгољуб Спасић Ђиђи долазе нам са новим албумом, рађеним у сопственој продукцији. Заједничка тема свих седам нових нумера је - жена, две од њих ћемо премијерно чути у данашњој емисији.

Фудбалери Црвене звезде вечерас обележавају титулу шампиона у Супер лиги , док су `црвено- беле` даме на путу да пригрле трофеј Купа Србије, после победе на пенале над великим ривалом, суботичким Спартаком, у полуфиналу овог такмичења. Биће речи о фајнал- фор такмичењу Евролиге у кошарци, додели Мајских награда, ту је и редовна предмундијалска рубрика `Од Уругваја до Русије`, о којој брине Владе Радичевић. У Баранди се 20. маја одржава такмичење у спортском риболову особа са инвалидитетом и школске деце `Куп толеранције`. Истог дана одржаће се и Београдска бициклијада, док су за сутра пре подне,с новобеоградске стране Аде, предвиђена интересантна драгон боут дешавања, о којима за наш породични магазин говори једна од наших најуспешнијих такмичарки у овом спорту Ана Дудуковић. 

Током емисије пратићемо и Ноћ музеја, почев од Студија VI Радио Београда, преко главног града и осталих места у Србији. У Тутину се наредне суботе одржава рафтинг под називом `Ибарске салаџије`. Међународни фестивал фотографије `Фоторама фест` је у Крагујевцу од 24. до 27. маја, док се у Ваљеву у истом термину одржава традиционални `Џез фест`, о коме нам говори Милан Ђурђевић, лидер `Неверних беба` и уметнички директор ове музичке манифестације. Пред нама је и `Фестивал кулена` у Бачком Петровцу, затим `Фестивал куглофа` у Сремским Карловцима, а у Ивањици смотра народног стваралаштва `Звуци Голије, Јавора и Мучња`. У Баваништу ће се одржати `Дани ћирилице`, док ће у бањи Врујци од 25. до 27. маја бити одржан дечји међународни фестивал `Креативна чаролија`. О тој смотри причаће нам Жељана Радојичић- Лукић, учитељица основне школе `Милан Ракић` у Мионици, најбољи предавач Србије и један од 50 најбољих просветних радника на свету, овога пута у својству организатора дивног скупа у ваљевском крају.

СКЦ из Крагујевца у Народном музеју града на Лепеници 24. маја организује вече под називом Хорски звуци Баварске и Шумадије. У Лебану је у току Међуокружна смотра аматерских позоришта. Музеј Југославије припрема специјални програм и доста дешавања за 25. мај, некадашњи Дан младости.  `Вуков сабор` се одржава 21. маја у Тршићу. `Обзорја на Тиси- дани Јосифа Маринковића`  дешаваће се наредне седмице у Новом Бечеју. Регионални уметнички фестивал едукативног карактера `Накултивиши се` планиран је за наредни викенд у `Дорћол плацу`.

Пред нама је и `Стеријино позорје` у Новом Саду. Све популарнија у нашим крајевима постала је тзв. `травел терапија`, где се-уз време проведено у природним лепотама Србије- људи прочисте ментално и физички, под стручним надзором. Ево једне такве прилике, о којој нам прича Јелена Јовић.

Удружење `Тачка сусретања` у уторак приређује промоцију књиге "Редефинисање индетитета - историја, заблуде, идеологије у српском филму", у Салону код Порте у Вршцу. Уметница Мила Вицо- Јовановић серију изложби и уметничких радионица започиње у Баточини. Неда Ковачевић представља другу књигу `Београдског споменарника`. У Ранчићевој кући у Гроцкој синоћ је представљена групна изложба радова насталих на33. Ликовној колонији графике у Смедереву. Писац, есејиста и историчар књижевности проф. др Сава Дамјанов добитник је овогодишње награде „Арт-Анима", која се додељује за изузетан допринос промоцији фантастичке књижевности. Изложба немачке уметнице Ивон Тојн у току је у Галерији `Арт 55` у Нишу. Ненад Раца има изложбу накита у Малој галерији УЛУПУДС-а. Одржана је прва београдска промоција романа `Цепање душе` Јелене Миленковић.

`Хазарски речник- ловац на новац` - назив је балета по мотивима романа Милорада Павића, рађеног у копродукцији Народног позоришта и Опере и театра `Мадленијанум`. Ретроспективна изложба скулптура Милије Глишића отворена је у `Галерији 73` на Бановом брду. Књижевно путовање са Бранком Селаковић одржано је у библиотеци `Милутин Бојић`. Књижевна награда `Десанка Максимовић` додељена је у Бранковини песникињи Ани Ристовић. Последњи концерт камерног оркестра `Музикон`у овој сезони вечерас је на програму на сцени Коларчеве задужбине. На недавно завршеним позоришним сусретима `Јоаким Вујић` у Новом Пазару, тријумф Шабачког позоришта, коме је припало чак шест награда за представу 'Рубиште'.

Ни ове суботе неће изостати уобичајени предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства Милијана Стојанића, нити бројне занимљивости из света спорта, као и јавног, културног и уметничког живота. Улазнице за културна дешавања нашим слушаоцима обезбедили су Дом омладине Београда, `Академија 28` и Културни центар Чукарица.

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво