Време спорта и разоноде

Победница 31. Београдског маратона Нора Тркља прва је гошћа новог издања породичног магазина Радио Београда 1. Атлетичарка Црвене звезде, рођена Суботичанка, пореклом из Мириловића крај Билеће, била је без премца у категорији дама, иако спарина и влага нису биле савезници учесницима највећег такмичења у Србији. Нори је на руку ишао податак да је у Банкоку трчала на 36 степени, па је и у нашем главном граду успела да се аклиматизује таман толико колико је било потребно за прво место. У њеној каријери су већ уписани бројни тријумфи на полумаратонима и маратонима у земљи и свету, ова победа јој посебно годи и чини је срећном.  

Одмах по доласку из Тел Авива и великог успеха на Европском првенству, чућемо џудисткињу Милицу Николић. Њена бронзана медаља у категорији до 48 кг прво је одличје у женској конкуренцији за нашу земљу још од 1991. године, када се звала СР Југославија. Милица с нестрпљењем ишчекује данашње вести из Израела и уверена је у одличја Александра Kукоља и Немање Мајдова, који су данас на татамију.

Врњачка Бања ће 5. маја окупити најбоље планинске тркаче Балкана, нашу репрезентацију предводиће прваци Србије у сениорској конкуренцији Невена Јовановић и Ђуро Борбељ. Са нашим атлетичарима раде стручњаци Миле Угрен и Звонко Лозанчић, који ће нам и најавити ово такмичење из студија Радио Београда 1. У томе ће му друштво правити јуниорски репрезентативац Вељко Савић, који такође учествује на овом шампионату.

Кошаркашице Црвене звезде прексиноћ су одбраниле титулу шампиона, убедљивом победом у четвртом дуелу финала плеј-офа с Партизаном, било је чак 30 кошева разлике. У госте нам долазе капитен Александра Катанић и центар Биљана Стјепановић, најеефикаснија играчица овог сусрета, истинско појачање црвено-  белих дама у другом делу сезоне.

У Србији од дијабетеса типа 1 болује, према званичним подацима, око 5 хиљада деце. Отворена је нова сезона пројекта `Спортом против дијабетеса`, кога организује спортски клуб `Вашариште` из Крагујевца. О овој акцији вредној сваке хвале, за нашу емисију говори иницијатор пројекта и председник клуба Борко Маринковић.

Преко родног Београда и Беча, наша гошћа, пијанисткиња Јулијана Шарац стигла је до Сиднеја, где је на чувеном Конзерваторијуму завршила постдипломске студије из музикологије. После доста времена, поново је у граду свог детињства, промовише албум са извођењем Моцартових и Бетовенових композиција. Јулијана подједнако успешно изводи поп хитове комбиноване са класичним делима, уз које иду и атрактивни видео- клипови.

Сања Радуловић специјализовала се за писање кратке прозе и поезије. Рођена у Тешњу, настањена у Добоју, у Босни и Херцеговини, својим остварењима освајала је награде широм региона. Превођена је на више страних језика, заступљена у више од 40  заједничких збирки поезије. Данас ће нам причати о  новој збирци кратких прича `Номад на штиклама`.

Paper Animals, млада инди рок група из Београда, објавила је недавно свој први видео-спот, за нумеру "Guts and Bones". Реч је о саставу кога чине Софија Недељковић (вокал),  Дарко Пасујевић (бас), Марко Ракић (бубњеви), као и представник овог бенда у нашем студију, гитариста Дамјан Јовановић. Музику овог бенда карактеришу веселе мелодије, меланхолични текстови и посебни ритмови.

Влада Дивљан би 10. маја 2018. напунио 60 година. Тог дана, њему у част, Владини пријатељи, сарадници и поштоваоци из Београда, Загреба и других градова бивше Југославије, наступиће на концерту названом "Хајде сањај ме, сањај" у великој дворани Центра `Сава`. О овом догађају, као и о незаборавној сарадњи и дружењу с Дивљаном, у емисији ће нам говорити  бас гитариста Зденко Колар, један од чланова аутентичне поставе групе Идоли.

КУД `Гоша` у Смедеревској Паланци данас и сутра организује традиционално `Јасеничко прело` 28. и 29. априла. У Лајковцу се од прексутра одржавају Мајски сусрети културних и туристичких радника. Сабор народног стваралаштва `Јоргован фест` одвија се 1. маја на Мирочу. Истог дана, у Врању је изложба паса свих боја и раса. Велика салса журка одржава се 4. маја у београдском Студентском културном центру. У Ибарској клисури- долини векова, у подножју и међу древним зидинама, 5. маја је `Маглич фест`, манифестација која промовише ову тврђаву као културно- историјску и туристичку дестинацију, уз спектакуларне борбе витезова, наступе етно група и средњовековну музику. 

Неда Украден одлично пролази широм региона актуелним синглом `Као вино и гитара`, увелико ради на новом, али заниљиво је да се недавно, први пут у богатој каријери, окушала и у позајмљивању гласа јунацима цртаних филмова. Учествовала је у синхронизацији анимираног остварења `Цврле, никад не летиш сам`. У Салону код Порте у Вршцу 4. маја удружење `Тачка сусретања` приређује вече посвећено Николи Тесли, уз концерт и изложбу стрипа Владимира Недељковића  Зонтага `Energy and light`.

Концерт клавирског дуа Весна Кршић - Снежана Николајевић сутра пре подне на сцени Коларчеве задужбине. Марина Баошић- Чворовић своју четврту књигу `Дашак среће` представиће у `Галерији 73` на Бановом брду. У култном омладинском позоришту `Дадов` одржана је промоција књиге `Почетак нечег великог`, ауторке Иване Лукић, у издању `Креативног центра`. У `Циглани` су у току `Дани Холандије`, са концертима, филмовима, инсталацијом амстердамских канала и другим занимљивостима које асоцирају на `земљу кломпи и лала`.

Седма самостална изложба Јелене Витаз дешава се од 3. маја у Малој галерији УЛУПУДС-а. У Кући краља Петра Првог у току је изложба академског сликара Миодрага Јелића, под називом `Теслин кључ`. `У потрази за светим знаком`, у Библиотеци града Београда, од 4.маја- тако се зове изложба Анамарије Вартабедијан. У селу Орашац код Пријепоља, одвија се такмичење у традиционалним чобанским играма  `Комаранске кошије`. Током емисије, дабоме, биће и доста изјава спортиста поводом актуелнох дешавања. Чланица стрељачког клуба Звездара Александра Ристовић тако ће нам причати о недавном тријумфу на Купу Србије у малокалибарском оружју, на коме је била без премца у апсолутној конкуренцији- сениорке и јунирке заједно.

Глумица Михаела Стаменковић прича о представи `Код шејтана или једна добра жена`, редитеља Стевана Бодроже, премијерно изведеној на сцени Установе културе `Вук`. После 26 година, сликар Милош Шобајић излаже у Новом Саду - синоћ је у Музеју савремене уметности поставио изложбу под називом `Бежање и гушење`. Гитариста Владан Вучковић Паја 1. маја концертно представља актуелни албум у својој матичној музичкој школи у Бору, у којој је учио - клавир. Александар Сања Илић износи утиске о евровизијској турнеји Балканике по градовима земаља учесница и очекивања уочи `Еуросонга` у Лисабону. У галерији `Арт 55` у Нишу отворена је поставка плаката Миљане Радовановић, а у `Комбанк Арт холу` у Македoнској улици у Београду јуче је отворена изложба радова студената мастер студија примењеног сликарства, међу њима је и наша саговорница Жељана Стојановић. У Житковцу крај Алексинца вечерас се одржава манифестација `Културно стваралаштво на селу`.  

Уредник и водитељ: Жељко Стефановић
Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво