Време спорта и разоноде

После три медаље у разним дисциплинама на шампионату Србије на Старој планини, скијаш Марко Стевовић освојио је прво место и на Отвореном државном првенству у техничким дисциплинама, одржаном на Копаонику. Ретку прилику да је у Београду, и то уочи нових такмичења у Словенији, искористили смо да у госте позовемо једног од представника Србије на Зимским олимпијским играма.

У Србији није често ни познати аутомобилиста Милош Павловић, мада не би имао ништа против да је тако. Ипак, модерне технологије још као младића одвеле су га у Италију, где је прошао цео један круг који сваки возач може да замисли- од прве победе у картингу, преко вожње формуле, до сарадње са Ламборгинијем, чији је заштини знак. Сада је у Београду у оквиру ревије `DDOR Bg Car Show`, сајма аутомобила који траје до 28. марта.

У дворани Дома синдиката, отвореној 13. јуна 1957. године одрастале су бројне генерације Београђана и гостију главног града. Одржавали су се чувени музички и филмски фестивали, гостовала највећа европска и светска имена шоу бизниса. 27. априла ово здање биће представљено у потпуно новом руху, и то под називом Комбанк дворана.

Период реконструкције дворане трајао је десет месеци, износ инвестиције је више од 4,5 милиона евра. Шта је све урађено, каква ће бити програмска оријентација, хоће ли бити додирних тачака са старим Домом, како ће изгледати велика и остале дворане- сазнаћемо овог поподнева од новог директора Игора Станковића.

Долази нам и уметнички фотограф Иван Грлић, са причом о актуелној изложби `Flesh for Fantasy`, која се одвија на две локације, у изложбеном простору `Прогрес` и галерији `Art for All`. Посетиоци могу да виде укупно 61 рад  уметника, који је рад на овом циклусу започео још 1998. године и који се трудио да жену представи на најлепши могући начин, као музу, богињу и инспирацију.

Слушаоцима представљамо гитаристу Младена Пецовића, прецизније његов први албум са 11 нумера. Овај Ужичанин освајао је прва места на `Гитар арт фестивалу` у категорији акустичне и на `Омиш гитар фесту` у категорији електричне гитаре. Свирао је са Биг Бендом РТС-а, сарађивао са Београдском филхармонијом, свакако има доста тога да каже и у овој емисији и генерално на музичкој сцени- време ради за њега.

Браћа Теофиловић, Радиша и Ратко, рођени Чачани, 29. марта одржаће концерт у `Звездара театру`. На репертоару ће те вечери бити старе и нове мелодије из Западне и Источне Србије,са  Косова и Метохије, потом из Македоније, биће изведене и неке песме које још нису нашле место на официјелним издањима.

И ове суботе пратимо дешавања из света спорта, јавног, културног и музичког живота, света који нас окружује. Сутра се у `српској Атини` одржава атлетски Новосадски полумаратон. Оливера Јевтић је трећи пут постала првак Балкана у маратону, овога пута на Кипру. Најављујемо Београдски фестивал документарног и краткометражног филма, фестивал хумора и сатире `Златна кацига` у Крушевцу, `Тортијаду` у Јагодини, предстојећу `Лазареву суботу` у Крупњу, `Овчарске дане` у Сакулама, Сабор пчелара у селу Каменово, код Петровца на Млави.

`Све за љубав`- назив је нове премијере позоришта `Пинокио`. Редитељ Небојша Брадић припрема за сцену Дома културе у Грачаници `Бановић Страхињу`. Представом `Двеста`, Књажевско- српски театар обележава два века од проглашења Крагујевца за први престони град модерне Србије. У истом граду, у Позоришту за децу Крагујевца, први пут је изведена представа `Вања`. Горанка Матић у Цетињској улици представља изложбу фотографија Владе Дивљана. Моцартов `Дон Ђовани` на сцени `Мадленијанума` 27. марта, уз истакнуте госте из иностранства. Солисткиња Балета Народног позоришта Татјана Татић први пут се представља у улози Маше у `Крцку Орашчићу`.

Награда за најбољу књигу намењену деци припала је Весни Ћоровић Бутрић, за роман `Измислице`. Нови роман Славице Марић носи назив `Отуђена`. Пијаниста светског гласа Бојан Зулфикарпашић две вечери наступаће у Новом Битеф арт кафеу. 26. март је датум резервисан за ново концертно дружење са члановима Биг Бенда РТС-а. Изложба `Дакле, ви сте тај Предић?` у току је у галерији САНУ. Дан здравих навика биће сутра обележен у Новом Меркатору акцијом `Сви на вагу`. `Удружење навијача Црвена звезда- Бијељина` седми пут је дочекало своје љубимце, на импресивном окупљању у етно- селу Станишићи. Око хиљаду и по људи топло је поздравило актуелне фудбалере, легенде и неке од челних људи црвено- белих.

Кошаркашице Основне школе `Светозар Милетић` из Титела трећу годину узастопно освојиле су звање првакиња државе на Републичком школском такмичењу, овога пута одржано је у Параћину. Из крикета - наши најбољи играчи позвани су да путују у Лахор,, у покрајини Панџаб, у Пакистану, као специјални гости и учесници интернационалног кампа, у поводу обележавања 70 година од успостављања дипломатских односа Србије и Пакистана. Две бесплатне радионице одржавају се наредне суботе у Музеју афричке уметности, У Салону код Порте у Вршцу, `Тачка сусретања` ће угостити писца Горана Гоцића. Хуманитарна модна ревија одржава се у `Променади`, у Бетон хали. Вечерас је `Дон Ђовани` у `Гварнеријусу`, уз учешће светских звезда. Хуманитарне акције и у КЦ Зрењанина. Бележимо и изложбу слика Катарине Недељковић у галерији НЛБ банке, изложбу Мише Чоловића `Путовање по нашим фрескама` у галерији `Врачар`, изложбу Ђорђа Аралице `Цхаин Лооп` у `Галерији 73`, изложбу `Дамаст између заната и уметности` у Етнографском музеју. Сутра се у Нишу одржава финале Такмичења за франкофону песму. Студио БИС на сцени КЦ Чукарица има премијеру представе `Златна грозница.

И ове суботе додељујемо бесплатне улазнице за разна културна дешавања, захваљујући сарадницима из Дома омладине Београда, `Академије 28` и `Мадленијанума`. Ту је и нови рецепт из големе колекције витеза кулинарства Милијана Стојанића.

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић.                               
 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво