Време спорта и разоноде

Одбојкашице Железничара из Лајковца оствариле су највећи успех у историји клуба, освајањем пехара у Купу Србије. Популарне `дизелке` су, да подсетимо, у финалу савладале вишеструког победника нашег најмасовнијег такмичења, екипу Црвене звезде. Причу о Жељи комплетираћемо уз Светлану Илић, шефицу стручног штаба, затим њеног асистента, тренера Владимир Живковића, као и уз играчице Јелену Вигњевић и Јовану Јовичић.

Релевантни фактори у Нишу одлучили су да задају ударац насиљу на трибинама и око спортских стадиона. У циљу превенције, обављена су испитивања међу `мераклијама`, навијачима Радничког, чији исход дају наде да се види светло на крају тунела. Више од пола испитаника изјавило је да заиста воли да гледа фубал, ужива у њему и навија- мераклијски. По вртићима и школама биће одржана едукативна предавања, да се нова генерација навијача, они који долазе, на време науче како фер и спортски подржавати своју екипу, али и њене ривале.

Кад смо већ код Ниша, женска рукометна екипа Наиса блиста у домаћем шампионату, у прошлом колу је била и резултатски убедљива у дербију првенства, с Медицинаром из Шапца. Као и обично, међу најстакнутијим играчицама је била Анастазија Ђоковић, повратница из турског Трабзона, која је нештедимице решетала мрежу гошћи из Мачве.

На Европском ватерполо шампионату у Барселони, Србија ће имати селекције у обе конкуренције, мушкој и женској. Познати су и ривали по групама- на ту тему, разговарамо са репрезентативком Исидором Дамњановић, као и дугогодишњом чланицом државног тима, сада тренером Црвене звезде, Драганом Ивковић. Омладинци Бродарца, после запажених резултата у Лиги шампиона, били су на припремама у Анталији, а већ сутра играју дерби наставка домаћег првенства, са Црвеном звездом. Међународни борд ипак је уврстио ВАР систем у правила игре и ову технологију одобрио за коришћење на Првенству света у Русији - чућемо коментар Дејана Недића, председника Судијске организације фудбалских арбитара Београда. Шаховски велемајстор Милош Павловић победник је традиционалног турнира у Бад Верисхофену.

Данас се играју реванш утакмице плеј- офа у обе конкуренције, своја размишљања износе тренер одбојкаша Црвене звезде Драган Кобиљски и шеф стручног штаба ЖК Динамо из Панчева Никола Јерковић.

О Здравку Чолићу поблика мање- више све зна, али само најближи пријатељи звезде музичке сцене знају колико је везан за спорт, готово нераскидиво. Не само да , због природе посла, мора да буде у топ форми, до које долази рекреацијом и дугим тренизнзима, већ је био и голман, додуше резервни, Жељезничара из Сарајева, а обећавао је и у трчању на кратким стазама, као и у скоку у даљ- на једном такмичењу био је одмах иза, тада неприкосновеног, Ненада Стекића.

У студију ћемо, са задовољством, угостити и Миру Иванчевић, која је пре неколико дана освојила титулу Мис сениор. Била је професор физичког, обожава скијање, али и плес, тако да је неколико сезона саставни део и денс-спектакла `Госпође`, с којим је обишла добар део земље и Европе.

Четири уметнице из Србије представљале су културу наше земље у `Art hub` центру у Абу Дабију. По повратку из Уједињених Арапских Емирата, утиске нам износи Ивана Живић.

Доста је и гостију из света музике ове суботе у нашем студију, сви до једног с новим материјалима, сваки је интересантан на свој начин. Мирослав Цупара је врсни пијаниста , композитор, корепетитор и много тога још, човек који пођеднако ужива у извођењу класичне музике, Гершвина и Битлса, зато је ваљда и драг представницима свих генерација.

Познати гитариста Немања Богуновић најављује леп концерт на `Коларцу`, на коме ће бити у правом друштву. У КЦ Град сутра се одржава ново плесно дружење из циклуса `К`о некад у осам`. У току је шесто издање Београдског ирског фестивала. Сутра се одржава 62. берза Клуба љубитеља играчака. Вељко Ненадић, 19-годишњи пијаниста и композитор из Смедерева, поново је стигао до финала такмичења у Шпанији. Долази нам и Владимир Јакшић у име групе Револвери, састава који- уз одређене прекиде- егзистира од 1991. године, стиже нам и нови сингл овог састава. У `Галерији 73` на Бановом брду у току је изложба скулптура гошће из Црне Горе Иване Радовановић. У Музеју науке и технике одржава се изложба `Керамика`. Зоран Радосављевић представио је нову збирку анаграма `Пут ка врху 4`, док је Југослав Влаховић отворио изложбу и представио књигу `Флоњер поњер`. На сцени `Раша Плаовић` Народног позоришта 11. марта је `Showcase`. Балетска школа у Новом Саду обележила је 70 година рада. На сцени `Мадленијанума`, сутра је премијера представе `Иза затворених врата`, која се игра код нас после пола века, о томе нам прича глумица Јелица Ковачевић.

У Београду се од 16. до 21. марта одржава `Гитар арт фестивал`. Група Фрајле има нови сингл и спот за баладу `Није ово туга`. У Лесковачком културном центру синоћ је представљена изложба `Лесковац и Херцег Нови у стрипу` - занимљиво је да ће се ова два града братимити- додуше, не као оно некада у СФЈР- већ искључиво по стрипу, али мало ли је ? У Вршцу се наредног викенда одржава `Вино фест`. `Беби артиш` концерти за најмлађи узраст, децу до 3 године, одржавају се сутра.

Открићемо и актуелности везане за фестивал `Exit`у Новом Саду, на коме је из дана у дан све дужа листа познатих имена за ово лето, али и концерте који се - под овом етикетом- одржавају широм региона. Најавићемо и Фестивал игре, док ће нам позната модна креаторка Верица Ракочевић- Кузманчевић испричати детаље о својој недавној ревији, на којој је представила моделе за сезону пролеће- лето 2018.

У Матици исељеника Србије, Татјана Пуповац ће у уторак промовисати своју збирку песама за децу, под називом `Бубамарин свет`. Сазнаћемо како се одвија реализација пројекта џез музеја у Нишу, који је нека врста задужбине фестивала `Нишвил`. У госте нам долази вишеструко надарени џез музичар, пијаниста Владимир Николов - са бубњарем Срђаном Ивановићем и групом одабраних пријатеља објавио је албум који је наишао на добар одјек у региону.

Током емисије, која иначе у уторак обележава 58 година постојања, објављиваћемо и друге актуелне информације из света спорта, културе, јавног и уметничког живота. Поделићемо, као и обично, доста улазница за интересантна медијска дешавања, неће изостати ни традиционални предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства Милијана Стојанића.

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић.

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво