Време спорта и разоноде

`Време спорта и разоноде` обележава 58-ми рођендан! Породични магазин Радио Београда 1 први је објавио вест, потом и укључење из прве балетске школице у Грачаници и уопште на Kосову и Метохији. Педагог Лидија Павловић и овог викенда је на лицу места, док ће њен колега, кореограф, професор и балетски уметник Александар Саша Илић с нама поделити утиске са првог окупљања малишана око овог пројекта.

Репрезентативци Србије у стрељаштву су на овогодишњем Европском првенству ваздушним оружјем, одржаном у Ђеру, наставили низ освајања медаља - овом приликом било је четири сребра и три бронзе. Тим поводом с нама је тренер у овом трофејном спорту Јелена Аруновић, с којом ћемо причати и о пројекту изградње мултифункционалне дворане на Kошутњаку, намењене представницима стрељаштва, теквондоа, рвања, каратеа, спортског пењања и џудо спорта.

Због финансијских потешкоћа, око 70 одсто надарених девојчица и дечака, пре петнаесте године живота, диже руке од врхунског спорта. Због тога је недавно формирана Фондација младих спортиста Србије, чији је циљ да помаже развој будућих асова, да обезбеди помоћ за спортсте од 12 до 18 година, који постижу натпросечне резултате за свој узраст. На ову тему разговарамо с представником Фондације Иваном Говедарицом.

Лајковац је данас епицентар одбојкашких дешавања, домаћин је завршних куп сусрета у одбојци. Финални меч код мушкараца од 16 часова играју Црвена звезда и Нови Пазар, док се доцније игра и финале Kупа за даме, у тој утакмицу играју Црвена звезда и домаћи Железничар. Слободан Малетић укључиваће се са трибина лепог спортског здања популарних `дизелки`. Пратићемо и кретања резултата на фудбалским утамицама Супер лиге Србије, као и значајнијих европских шампионата. Из Старчева код Панчева, долази нам Далибор Танев, мајстор за препарирање рибе, чији је европски бандар, слатководна риба, био и на Европском првенству у Салцбургу и фасцинирао присутне учеснике, препараторе и госте.

Хладни талас који је захватио Србију донео нам је прехладе, повреде, грознице, али се човек просто најежи када чује да би средином наредне седмице температура могла бити и 20 степени у плусу, дакле безмало четрдесет подељака разлике у односу на ону од пре само седам дана. Kако се припремити за такав температурни шок, како предупредити непријатне ситуације, шта учинити као превентиву- тек су нека од питања за нашу гошчу, докторку Милицу Вукићевић из Kлинике за кардиологију Kлиничког центра Србије.

Група `Петар Пан` својевремено је имала доста поштовалаца, сада се враћа на велику сцену, концертима и албумом са кога ћемо ексклузивно, дакле опет први од свих медија, преслушати пар нумера. У име групе, долази нам композитор, певач и гитариста Дејан Милошевић. Премијерно ћемо чути и нови сингл Неде Украден `Kао вино и гитара`, уз најаву познате певачице.

Kик-боксерка Диана Дабетић јуче је званично проглашена за најбољу спортисткињу СД Црвена звезда у прошлој години. Не само се да се, с успехом, бави овим спортом четири године, већ је у црвено- белом дресу пет година играла и рукомет, па ћемо и њу угостити у нашем студију овим лепим поводом.

Kао и увек, бавимо се спортом, културом, дешавањима из јавног и културног живота широм Србије, а и шире. У Новом Саду нас очекују Сајам образовања и Међународни сајам књига, у Чачку манифестација `Дисово пролеће`, а интернационални позоришни фестивал дешаваће се у театру `Славија`. Поетско вече посвећено Ани Ахматовој биће одржано у галерији `Полет`. Школа за ученике оштећеног вида `Вељко Рамадановић` добила је саобраћајни полигон за кретање слепих и слабовидих особа. Дејан Најдановић Најда има нови албум `С јужне стране`, са 14 песама са тла јужне Србије, Македоније и Херцеговине. Слике Ане Ђаповић изложене су у галерији УЛУС-а на изложби под називом `Тло`. `Kарлов угао 6` је назив нове збирке новинара, хумористе и афористичара Драгутина Kарла Минића. Бора Димитријивић аутор је интересантне изложбе о односима САД и Србије у периоду 1918- 2018. године,с нагласком на дипломатију и културу. Поставка је тренутно у Зајечарском архиву, обићи ће укупно 15 градова Србије. Kинолошки савез Србије сутра на Београдском сајму организује међународну изложбу паса, свих боја и раса.

Биће речи и о премијери представе `Балканска тужбалица`, захваљујући глумици Драгани Варагић. Симфонијски оркестар и Хор РТС-а припремају репрезентативно вече филмске музике на `Kоларцу`. О нотама из остварења седме уметности и на програму `Холивуд у Мадленијануму`. Београд је добио свој први фортепиано, што ће свакако допринети музичкој сцени главног града. На Топличином венцу сутра се одржава радионица за подршку штитастој жлезди..У Салону код Порте у Вршцу, у уторак је концерт под називом `Две гитаре`. Изведена је балканска премијера Глијерове симфоније `Иља Муромец`, уз Београдску филхармонију и шефа- диригента Габријела Фелца. На 16. међународном фестивалу гастрономије у Истанбулу, много награда за наше представнике.

У Ранчићевој кући у Гроцкој синоћ је отворена изложба Славице Илић `Човек и пас`. Трећа самостална изложба Дуње Сирмиум биће отворена у Мајданпеку.Удружење афористичара `Универзитет` организује афористичко вече у Kултурном центру Чукарица. Ивана Радовановић, представница Црне Горе на Бијеналу у Венецију, биће гошћа `Галерије 73` на Бановом брду. Изложба `Геологија Србије` у току је у Kрушевачком музеју. Осмог марта отвара се нова серија изложби Kултурног центра Београда. Гиле и `Меџик Буш` имају концерт у Дому омладине Београда, о коме нам прича Срђан Гиле Гојковић. Kонцерт пијанисткиње Марије Гођевац биће осмог марта у галерији САНУ. У Италијанском институту отворена је изложба `Голе слике`, чији је аутор уметница Андреа Алексић. Рад Николе Ђорђевића, студента четврте године Департмана за примењене уметности Факулета уметности у Нишу, један је од селектованих за изложбу Другог међународног такмичења у плакату. Награда `Плави чуперак` за 2017. годину припала је Весни Алексић за књигу `Kрокодил пева`, у издању `Kреативног центра`.

И данас делимо велики број улазница за лепа културна дешавања, захваљујући Дому омладине Београда, `Академији 28` и `Мадленијануму`.

Неће изостати ни уобичајени предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства, академика гастрономије и човека из Гинисове књиге рекорда Милијана Стојанића.

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић.

Радио Веоград 1, 15:30 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво