Моја књига

Театролог, позоришни и радио критичар Рашко В. Јовановић говори о томе зашто воли књигу прича Бранислава Нушића. Рашко В. Јовановић је аутор већег броја судија о Браниславу Нушићу, о њему је написао и неколико књига, а учествовао је и у приређивању књига за издање сабраних дела нашег познатог писца.

Бранислав Нушић (1864-1938) у књижевности се исказао као комедиограф, писац романа, драма, прича и есеја. Поред тога, био је зачетник реторике у Србији и истакнути фотограф аматер. Такође је радио као новинар и дипломата. Најзначајнији део његовог стваралаштва су комедије, од којих су најпознатије: ''Госпођа министарка'', ''Народни посланик'', ''Сумњиво лице'', ''Ожалошћена породица'' и ''Покојник''. Осим што је писао за позориште, радио је као драматург или управник у позориштима у Београду, Новом Саду, Скопљу и Сарајеву. Био је изабран за председника Удружења југословенских драмских аутора и члана Српске краљевске академије.

По мишљењу Рашка В. Јовановића, Бранислав Нушић поседовао је не само изузетан комедиографски таленат него и сасвим особен приповедачки дар. Збирке приповедака и романи које је објавио говоре о томе да би Нушић у српској књижевности имао истакнуто место чак и да није створио своје велике комедије.

Рашко В. Јовановић у емисији говори о томе како је открио приповетке Бранислава Нушића, шта му је сусрет са приповеткама и романима Бранислава Нушића значио, и зашто цени Нушићев приповедачки дар. Биће речи и о појединим, изузетно успелим Нушићевим приповеткама:''Кикандонска посла'', ''Један мора одступити'', ''Варка''...

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво