Доживети стоту

Милка Цветковић из села Горњи Ступањ корача ка 103. години. Најстарија је становница у александровачкој Жупи и у овом делу Србије. Блиставог ума и виталне физичке снаге, ова ведра старица ће нам открити тајну своје дуговечности.

Бака Милка ће говорити и о тешким, и о радосним  данима које је нанизала на ђердан својих година, уз подршку сина Милована и снахе Љубинке са којима живи у породичној кући. Изродила је два сина и има три унука и седморо праунучади. Ватрени је навијач Новака Ђоковића и верује да ће Ноле поново бити првак света.

Минуте за здравље посветићемо деменцији и Алцхајмеровој болести као медицинском и социјалном проблему. Проф. др Александра Милићевић Калашић из Градског завода за геронтологију и палијативно збрињавање у Београду ће указати на значај раног препознавања обољења, али и на тешкоће с којима се суочавају оболели и њихови најближи.

Представићемо и Стефана Станковића  из  Зајечара, студента  четврте године Медицинског факултета у Београду. Од недавно је укључен  у рад Студентске секције Геронтолошког друштва Србије. Веома је посвећен раду са старијом популацијом и верује да су међугенерацијска солидарност и разумевање темељ  хуманог друштва.

Рубрику за културу издвојили смо за најновији роман Весне  Голдсворти "Господин Ка", а у историјској  радио-читанци ћемо  се вратити у време када је Јован Претеча проповедао хришћанску веру и крстио Исуса Христа  на Јордану.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 9:05.

Слика са насловне стране: бака Милка са сином Милованом, унуком Анђелком и снахом Љубинком










Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво