Српски на српском

"Онда је уочи Божића по кући посипана слама и бацани по њој ораси, деца се хватала матери за скут, а једно другоме за хаљину и пијукали за њом као пилићи за квочком, частили се посним резанцима и хлебом намазаним пекмезом, задовољни поспали и ноћу се припијали једно уз друго плашећи се мишева, који по сву ноћ клопарају с оним орасима по разастртој слами.

Па онда су деца имала још једно велико задовољство о Божићу. Свако се од њих отимало да буде полажајник, обично најближим сродницима или пријатељима. Женској деци та је радост ускраћена, пошто само мушкарац може бити полажајник. Он се целе ноћи трза из сна да се не успава и не одоцни. Далеко пре зоре он излази у мрак, прти по снегу који је завејао стазе, па хита кући коју ће да полази, куца на прозор или лупа на капију. Премрзао од зиме, он отреса снег с ногу, љуби руку домаћинима да им честита Божић и бежи топлој пећи да открави помодреле уши и укочене прсте".

Божићне успомене правника и дипломате Косте Н. Христића, записане јануара 1923. године, читала драмска уметница Јадранка Селец.

Уредник: Мирјана Блажић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво