Код два бела голуба - циклус емисија посвећен Иви Андрићу

Радио Београд 1 у оквиру своје емисије Код два бела голуба обележава јубилеј 125 година од рођења Иве Андрића. Сваки понедељак, од 9. октобра па до 25. децембра, биће посвећен великом писцу и његовом стваралаштву.

За многе уметнике Андрићева проза остала је инспирација, драмски изазов и покушај налажења одговора на питање: да ли је његово дело погодно за сцену, а који су то романескни и приповедачки сегменти највише измицали позоришту. О позоришним и читалачким изазовима Андрићеве прозе у емисији „Код два бела голуба" говоре: редитељи Небојша Брадић и Горчин Стојановић, и редитељ и глумац Небојша Дугалић. Небојша Брадић драматизовао је Андрићев кратки роман „Проклета авлија". По тој драматизацији, режирао је и представу у Крушевачком позоришту. Горчин Стојановић је редитељ представе „Госпођица„ Југословенског драмског позоришта која је настала на основу драматизације Марка Фотеза из 1962. Године: За улогу Карођоза у представи „Проклета авлија" Небојша Дугалић добио је Стеријину награду. У Народном позоришту Републике Српске, Дугалић је драматизовао Андрићев недовршени роман „ Омер-паша Латас", потом и режирао истоимену представу и играо главну улогу.

Свако од саговорника говори о искуствима сусрета са књижевним делом Иве Андрића, као и о покушајима да се суштина Андрићевог уметничког света искаже у неком од облика драмског израза. Гости емисије говоре и о томе да ли је Андрићево дело устину несценично, како се обично мисли, и шта је њима донео овакав, драмски сусрет са Андрићем.

Аутор емисије: Тамара Крстић

Насловна страна: Иво Андрић, фотографија Стевана Крагујевића, извор commons.wikimedia.org 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво