Забавник

Једнога дана, када је роман „Дервиш и смрт“ већ добио неколико значајних књижевних награда, Меши Селимовићу је стигло писмо од мале Сабихе, ученице 4. разреда основне школе у једном малом месту у Босни. Сабиха је написала:

„Друже Селимовићу, желим да се с тобом дописујем, јер сам чула да си добио роман-похвалу. Мени је било драго што си добио тај роман. Па ти желим и у идућој години. Да те питам како ти је у школи. Мени је добро, па и ја сам добра ученица. Ја сам сада 4. разред основне школе. Желим да ми напишеш шта све учите у основној школи. Питам те како си ми и како су твоји укућани. Ја имам 3 брата и 4 сестре, а ја сам пета. Једна ми је сестра завршила основну и средњу школу са одличним, али се је она удала. Најмлађа сестра иде у први разред основне школе. Два су брата ожењена, а трећи ће сад у мају да заврши занат. Желим ти дуго учење. Другарица Сабиха, IV b разред основне школе. Желим да ми одмах одговориш и хоћу са тобом да се дописујем." На последњој страници писма мала Сабиха је нацртала своју руку.

Ако сте једном видели фотографију Еlvisa Costella, тешко да сте могли да заборавите његов необични лик. Кратко ошишана коса, наочари са дебелим стаклима, лице неуспелог штребера, уредан али изразито демодиран сако некада можда и елегантног одела и уске, неуредно подврнуте ногавице фармерки. Такав лик и име Еlvis Costello није баш лако избрисати из сећања. Но, одмах вас морамо обрадовати. Наиме, нисте се наоружали, сувисним знањем, јер Еlvis Costello је тренутно једна од најзанимљививих личности енглеског, па самим тим и светског рока - писало је у 61. броју Џубокса од 27. априла 1979. године у тексту под називом „Еlvis Costello- естетика фрустрације".

Чему служи спајалица? Наизглед бесмислено питање, али један одговор - да споји два или више папира, одавно није довољан. И у сваком случају није једини. Следе бар још три - спајалица на норвешким реверима, операција Спајалица, спајалица као уметничка инспирација Пјетра Д'Анђела и шармантни Клипи - спајалица помоћница.

Aутор и уредник: Мирјана Блажић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво