У средишту пажње

У средишту пажње о квалитету живота жена на селу.

Три од четири жене на селу раде бесплатно, а 60 одсто нема право на пензију. Има ли начина да се оне економски оснаже?

Начин живота жена на селу још увек је претежно традиционалан и патријархалан. Кућни послови, брига о деци и старијима скоро су искључиво препуштени њима. Обично прве устају а последње иду на спавање. Прве су на њиви, у воћњаку, пластенику , штали, али за свој рад не добијају никакву надокнаду. У организацији породичних пољопривредних газдинстава имају ограничен приступ приходима, имовини о одлучивању. Само 13 одсто жена су власнице газдинстава.

Зашто је женски рад на селу непризнат и непрепознатљив? Да ли ће овај проблем коначно почети да се решава?

Гошће у студију су: Бранка Драшковић, саветница потпредседнице Владе Зоране Михајловић, Милана Рикановић, шефица Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији, Татјана Лазаревић, одборница СО Сврљиг и Радмила Гујаничић, координаторка економског оснаживања жена у женском центру Ужице. Путем телефона од Ратомирке Јовановић, председнице Удружења жена у селу Поспеће, чућемо шта су жене својом иницијативом у средини у којој живе и раде успеле да промене.

Уредник и водитељ емисије је Оливера Симић Милошевић.

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво