Код два бела голуба - циклус емисија посвећен Иви Андрићу

Радио Београд 1 у оквиру своје емисије Код два бела голуба обележава јубилеј 125 година од рођења Иве Андрића. Сваки понедељак, од 9. октобра па до 25. децембра, биће посвећен великом писцу и његовом стваралаштву.

''Видите, уметник је „сумњиво лице", маскиран човек у сумраку, путник са лажним пасошем. Лице под маском је дивно, његов ранг је много виши него што у пасошу пише, али шта то мари?(...). Уметникова судбина је да у животу пада из једне неискрености у другу и да везује противречност за противречност.''

Овако два лица уметника представља Иво Андрић у поетичком тексту „Разговор са Гојом". Једно је лице уметника под светлом уметности коју ствара. Када се удаљи од дела које је створио, а приближи животу, уметник показује сасвим друго, затамњено лице.

Тог става о двојности и маскираности уметникове личности као да се писац Иво Андрић држао читавог живота. Сталним маскирањем као да је желео да успостави дистанцу у односу на споствени живот. И као да је из те дистанце, затворености и скривања, маске стављао својим јунацима, и на тај начин стварао књижевност чије је родно место живот сам.

У данашњој емисији „Код два бела голуба", Жанета Ђукић Перишић, ауторка књиге „Писац и прича-стваралачка биографија Иве Андрића", говори о о стваралачкој игри скривања и откривања, о томе шта је прави лик уметника а шта су маске, и како су се елементи пишчеве биографије трансформисали, и тако измењени ушли у његово дело.

Аутор емисије: Тамара Крстић


 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво