Моја књига

Вечерас говоримо о роману „Госпођица“ Иве Андрића. Ово дело нам представља књижевник Владимир Пиштало, један од најзначајнијих савремених српских приповедача. Нека од Пишталових књижевних остварења су: поетске прозе „Сликовница“, „Манифести“, „Ноћи и Крај Века“, збирке прича „Витраж у сећању“, „Приче из целог света“ и романи „Миленијум у Београду“, „Венеција“... За роман „Тесла, портрет међу маскама“ Владимир Пиштало је добио НИН-ову награду.

За ову емисију посебно је занимљив податак да је Владимир Пиштало аутор једне књиге посвећене Иви Андрићу. Дело објављено ове године, „Сунце овог дана - писмо Андрићу", представља омаж али и својеврстан дијалог са уметничким светом Иве Андрића.

Роман „Госпођица", објављен 1945. године, читав је сплетен око једног лика, око Рајке Радаковић. Прича о једној претераној страсти, о штедљивости, овде није у знаку изградње типског лика, обележеног тврдичлуком, него се одвија у присенку трагичности једне судбине. Одрастајући као здраво и нормално дете, Рајка Радаковић у петнаестој години доживљава да јој отац банкротира и убрзо након тога умре. Тада се она заветује да то никада неће себи допустити, и прича о претераној штедљивости постаје тако линија судбине младе девојке. Верност том завету, решеност да буде до крајњих граница штедљива, одредиће тако све њене поступке, све мисли и доживљаје, и пратиће је до краја живота.

У емисији Владимир Пиштало говори зашто је посебно везан за ово дело, зашто мисли да је оно понекад тумачено на површан начин. Чућемо и када се Пиштало први пут срео са Андрићевим делима, па и са овим романом, шта му је тај сусрет значио, колико често се Андрићевим књигама враћао, и шта му Андрићева дела, а посебно роман „Госпођица", значе.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво