Реприза

Почеци страних улагања у Србији

У последње време доста се говори о страним инвестицијама, о улагању страног капитала у нашу привреду, као и о условима под којим се таква улагања реализују. Такве ствари, међутим, нису никаква новост. У Србији прича о таквим улагањима започела је још у првим деценијама 19. века. Дакле, пре скоро два века.

Наши привредници данас су итекако заинтересовани за страна  улагања. У првој половини 19. века било је обрнуто – странци су нудили и хтели да улажу, а наше су власти биле са доста разлога уздржане. О једној таквој епизоди, служећи се текстом Слободана Анастасијевића, говоримо у овој емисији ''Код два бела голуба''.

У питању је извесни Хајнрих Едуард, из Саксоније, који је 1840. године упутио писмо ''Попечитељству  внутрени дела'', нудећи да о свом трошку изгради једну барутану и једну стаклару, а да после десет година обе фабрике припадну српској држави. О томе шта је он нудио српској држави, и о томе шта су му и како тадашње власти одговориле, говори, између осталог, вечерашња емисија.

Радио Београд 1, 20.00 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво