Моја књига

Вечерас говоримо о збирци песама "Промена" Милутина Петровића. Ову књигу нам представља Марјан Чакаревић, песник и есејиста. Књига "Промена" сматра се једном од значајнијих песничких збирки у другој половини 20. века. Милутин Петровић је у свој поетски говор уградио искуство певања Момчила Настасијевића и Васка Попе, искуство авангардних и неоавангардних песника, као и свих оних писаца који су се са посебном пажњом надносили над језик.

Песме овог аутора одликује фрагментаризован говор у којем основна семантичка јединица више није стих, ни реченица него – реч. У разломљеном језику песма Милутина Петровића, у брзој смени поетских слика и необичним спојевима речи и синтагми, кроз преплете сложених асоцијација, покушава да се ухвати одраз и оцрта обрис спољашњег и унутрашњег света. Запитаност над постојањем зла и бесмисла, демонизам свакодневице, подвојеност човека и разговор са двојником, осећај егзистенцијалне језе и стрепње, покушаји да се упркос свему у песми освоји смисао – неке су од тачки по којима је песнички свет постао препознатљив. Све те тачке откривамо и у Петровићевој збирци "Промена".

Марјан Чакаревић је објавио пет песничких књига и већи број критичких и есејистичких текстова посвећених највећим делом поезији. У емисији он ће говорити о томе како је доживео књигу "Промена" Милутина Петровића, и колико му је она као читаоцу и као песнику била значајна.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво