Моја књига

Вечерас говоримо о књизи изабраних песама Бертолта Брехта. Ову књигу нам представља Бојана Шкорц, психолог и предавач на Факултету ликовних уметности у Београду. Бертолт Брехт је један од најутицајнијих писаца 20. века.

Стваралачки се исказао као писац драма, позоришни теоретичар, филмски писац и лиричар. Својим иновативним погледом на драмску уметност, Брехт је отворио потпуно ново поглавље у историји позоришта. Сматра се зачетником тзв. епског театра. Нека од његових познатијих драмских дела су: Баал, Бубњеви у ноћи, Опера за три гроша, Мајка храброст и њена деца...

Брехтово песничко стваралаштво обухвата поезију врло широког спектра. У његовим песничким књигама налазе се песме које имају изразиту ангажованост и представљају неку врсту ироничног друштвеног коментара, песме које су настале као текстуални предлошци за сонгове његових драма, у њима налазимо песме које исказују дубоко лични доживљај света, као и песме у којима је успео уметнички убедљиво да изрази своју зачуђеност и запитаност над постојањем. Оштар поглед на друштвена збивања, саосећање са људском бедом и несрећом, залагање за бољи и човечнији свет – неке су од одлика његовог песничког рукописа.

Бојана Шкорц говори о томе колико јој је као психологу био значајан сусрет са Брехтовом литературом, а посебно са његовом поезијом, и зашто овог књижевника од првог читалачког сусрета па све до данас доживљава као истинског саговорника. Наша гошћа, која је аутор књиге Креативност у интеракцији – психологија стваралаштва, говори и о својим искуствима коришћења Брехтових песама у раду са студентима.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво