Гости из прошлости

„Престрашен сам и застаје ми дах...“ - тим речима препуној дворани Коларчевог универзитета обратио се британски редитељ Алфред Хичкок. Било је то 1964. године, пре пројекције његовог филма „Сенка сумње“. Аплауз је трајао и трајао. Кажу, такав дотад није запамћен на Коларцу. На предлог домаћина, директора Југословенске кинотеке, Владимира Погачића, после пројекције Алфред Хичкок је разговарао са нашим филмским уметницима и испричао им једну необичну причу….

У београдском Народном позоришту 1961. године Опера из Санта Феа извела је сценски ораторијум “Краљ Едип” и мелодраму “Персефона”. За диригентским пултом био је чувени руски композитор Игор Стравински. У Београд је стигао са супругом, 30. октобра, и њих двоје наредну недељу провели су као гости главног града….

Пролећно вече 1955. године. Из воза на београдској железничкој станици излазе чланови париског Театра насионал са Жаном Виларом. Са њима је и чувени глумац Жерар Филип, који ће се публици представити у насловној улози Корнејеве трагедије “Сид”...

Енглески писац Лоренс Дарел стигао је у Београд јула 1949. године у својству аташеа за штампу Британске амбасаде. У главном граду провео је три године, а први утисци били су разочаравајући. Једном пријатељу је написао да после свега што је видео, још је убеђенији у то да се за капитализам вреди борити. Сметале су му праљаве улице, сиромаштво, прашина, врућина, магла, кошава… ништа му није било потаман и, у очајању, стално је говорио: “О, Боже, ја овде не могу да радим!”

Када је глумац Иван Петровић 1928. године дошао у зграду Политике, девојке су по степеништу бацале своје намирисане свилене марамице, цичале и правиле неописиву гужву. У центру Београда једна сасвим млада девојка бацила се пред његов аутомобил. Шофер је легао на кочницу, девојка се придигла, отресла прашину и пресрећна, казала: “Хтела сам само да те видим! Сад могу да умрем!”

Око 10 сати увече, 14. новембра 1926. године, ускомешали су се сви који су дошли на београдску железничку станицу. Воз из Загреба је ушао на перон и недуго потом, из вагона је изашао Тагоре са ћеркама, зетом и унуком. Индијском нобеловцу цвеће је предала госпођа Мими Велмар-Јанковић, маса света је клицала, а писац “Градинара” је захвалио на срдачном дочеку и одвезао се до хотела Палас...

У “Гостима из прошлости” - славни гости Београда.

Аутор и уредник емисије – Мирјана Блажић.

Насловна страна: Милена Дравић и Алфред Хичкок у Београду 


 

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво