У средишту пажње

У средишту пажње - нова листа лекова који се издају о трошку државе. Који медикаменти су се нашли на проширеној листи? Шта су иновативни лекови?

Влада Србије усвојила је предлог о проширењу листе лекова са 102 медикамента који се издају о трошку државе, а то су такозвани генерички и оригинални лекови. Сездесет осам лекова представљају терапијску алтернативу медикаментима који већ јесу на листи јер се ради о изузетно значајним лековима за малигна обољења, ХИВ, за лечење стерилитета. Надлежни најављују да ће до краја године бити уведени иновативни лекови на позитивну листу. Да ли је то нова шанса за лечење свих оних обољења која у овом моменту немају адекватне терапијске процедуре? На који начин направити најбољи баланс између генеричких и иновативних лекова и колико се улаже у њихову производњу? Колико ће живота бити спасено проширењем листе лекова као и већом доступношћу иновативних лекова?

Гости емисије су: др Ненад Мијалковић, председник Републичке стручне комисије за цитотоксичне и молекуларне лекове Министарства здравља, Драгана Рајковић, генерални секретар Фармацеутске коморе Србије и др Бојан Тркуља, директор Удружења произвођача иновативних лекова.

Уредник и водитељ: Оливера Симић Милошевић

Извор слике са насловне стране: Новости

 

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво