Спортски споменар

Гошћа 274-ог Спортског споменара ће бити наша најбоља шахисткиња свих времена Милунка Лазаревић која је недавно проглашена почасним чланом Светске шаховске федерације.

Била је 11 пута првак Југославије. Четврт века је учествовала у систему такмичења за светску шампионку и никад није била пласирана испод шестог места. Била је и учесник тромеча кандидата за првака.

Развоју шаха је допринела и као председник Комисије за женски шах ФИДЕ: увела је такмичење на три табле на Олимпијадама, титулу женског велемајстора, омладинско првенство света за шахисткиње, Куп европских шампионки, рејтинг систем у женском шаху, златни пехар за троструке првакиње света, сребрни за изазивачице. Организовала је женске Олимпијаде у Сплиту 1963. Оберхаузену 1966. и Колумбији 1974. Спојила је мушку и женску Олимпијаду у Скопљу 1972. и од тада се одржавају заједничке Олимпијаде. Организовала је меч Корчној-Спаски 1977. у Београду, велемајсторски турнир у Никшићу 1983. иницирала је одржавање Осмомартовских турнира који се са краћим прекидима одржавају од 1965.

Милунка Лазаревић је била новинар НИН-а, Вечерњих новости, Књижевних новина, а писала је и за бројне иностране часописе. За литерарни допринос писању о шаху добила је награду „Радоје Домановић" Удружења књижевника Србије.

У емисији ће говорити о својим шаховским почецима, узору Александру Аљехину, свом шаховском стилу, највећим успесима, због чега је на турниру у Сухумију 1964. одбила понуду ремија пре партије који би јој омогућио меч за титулу светске шампионке против Грузинке Ноне Гаприндашвили...

Аутор Мирослав Нешић.

Радио Београд 1 од 16 до 17 часова.

 

Спортски споменар Спортски споменар

Autor:
Мирослав Нешић

Спортски споменар је посвећен историји нашег спорта. Говорећи о својим почецима, успонима и падовима, поразима и победама, највећим успесима, истакнути спортисти који су се тамичили у протеклих седам деценија стварају слику спорта на овим просторима. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво