Ухвати дан

У оквиру емисије емитујемо: 06:03 Јутарњи дневник; 06:35 Догодило се на данашњи дан; 07:00 Вести; 07:05 Добро јутро децо; 08:00 Вести; 08:10 Српски на српском

Из садржаја емисије издвајамо:

На архелошком налазишту ''Плочник'' код Прокупља, које потиче из доба неолита, сутра ће бити организована Велика неолитска научна журка. Народни музеј Топлице из Прокупља у сарадњи са бројним научним и културним институцијама тог дела Србије посетиоцима ће  пружити прилику  да науче како се ткало, месио хлеб и топила руда бакра у време неолита. Биће одржана и занимљива предавања из математике, физике, астрофизике, као и спортска такмичења. Домаћице ове манифестације су професор Слађана Трајковић и археолог Јелка Кузмановић Цветковић. Са једном од њих јутрос разговара наш репортер, Озрен Рашић.

Робот Марко, дечјег лица и пријатног гласа, монтиран је ових дана у новосадском Техничком факултету чији је петочлани тим заслужан што је први српски робот комплетно осмишљен и конструисан у нашој земљи. На том пројекту је радило готово четрдесет стручњака из домаћих научних институција. Марко ће ускоро бити тестиран у новосадској Дечјој болници, где ће помагати деци са сметњама у развоју. О том мултимодалном, антропоморфном роботу когнитивних особина овога јутра разговарамо са вођом тима његових конструктора, професором Браниславом Боровцем.

Мај месец традиционално доноси Београдску интернационалну недељу архитектуре - БИНА-у, једанаесту по реду. Под слоганом ''Будућност је сада'', овогодишња БИНА се одржава се до 28. маја на више локација у главном граду. О томе каква је будућност архитектуре у Србији, како протиче та манифестације и шта ће љубитељи архитектуре моћи да виде до краја овог месеца, овога јутра разговарамо са чланом ауторског тима БИНА-е, Даницом Продановић.

За разлику од Велике Британије, у којој више од 80 одсто људи користи интернет трговину, у Србији се тек трећина становништва одлучи да неки производ купи путем интернета. 
Разлози за то су бројни, а један од основних разлога је (не)поверење, које постоји између трговаца и потрошача. Један од начина да се грађани информишу о куповини путем интернета јесте путем новог портала ''е-дукатор'', који је настао у оквиру пројекта "Развој електронског пословања". Пројекат финансира Европска унија, а реализује се у сарадњи са Министарством трговине, туризма и телекомуникација и Министарством привреде Републике Србије. О трговини на интернету и правима потрошача разговарамо са начелником Одељења за трговину у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Жељком Ракићем.

У сусрет 31. Летњим олимпијским играма које ће бити одржане од 5. до 21. августа у Бразилу, у Јутарњем програму слушамо рубрику ''На путу за Рио'' коју припрема Снежана Пантовић. 

Поводом недавно одржаног Фестивала науке и образовања на Новосадском универзитету, отворена је  изложба посвећена једном од наших највећих научника,  Милутину Миланковићу, чије дело је недовољно тумачено широј јавности. Прошетали смо овом поставком која носи назив "Миланковићев канон осунчавања Земље". Ако се питате шта то уствари значи, нашој Бојани Каравидић објаснио је један од аутора, универзитетски професор Александар Петровић.

Са Вама - Марко Милојевић. 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво