Читај ми!

Молитва Димитрија Кантакузина

Сматра се да је Димитрије Кантакузин рођен око 1435. године у Новом Брду или да је у тај град доведен као сасвим мали дечак. У то време Ново Брдо је са око четири и по хиљаде становника спадало у велике европске градове као Франкфурт на Мајни, Дрезден или Цирих.

Милан Кашанин је о Димитрију Кантакузини написао:

"Био је не само радознао, него и вредан и истрајан. Бавити се теолошким и профаним наукама, интересовати се за разлике и пратити сукобе католичке и православне цркве, састављати песме и писати прозу, слати пријатељима посланице, наручивати и читати књиге, у стравично време у коме је он живео, за то је требало имати, не само радозналости и памети, него и љубави и снаге. И мислима, и осећањима, и говором Димитрије Кантакузин се разликује од ранијих писаца."

Димитрије Кантакузин се својим делом издваја од већине писаца тога доба. Он није духовник, већ човек племенитог порекла, грађанин у сваком погледу. Зато он у Молитви Богородици наступа независно од потреба цркве и говори о себи и свом односу према животу и смрти, говори у своје име и у име свога читаоца. Могло би се рећи као прави модерни песник.

Радио Београд 1, 20.00

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво