Гости из прошлости

Тридесетих година прошлог века, у земљи која се звала Краљевина Југославија, играо се фокстрот, неко је слушао џез, или како се тада говорило џаз, а неко лудовао за новом игром која се звала мидвеј. Одлазило се на матинее, маскенбале и балове, а у биоскопима су почели да се дају први тон-филмови. Даме су биле љупке, женствене и неговане; носиле су хаљине и комплете од марокена, пикеа, пана и крепа; шешир је био обавезан, каткад амрел, и наравно, рукавице.

"После неког бала, младе даме обично спавају до 10 или 11 часова ујутру, када брзо сврше своју јутарњу тоалету и узму мало кафе за доручак. Наравно да тада отпадају часови из лектире и науке. Мала шетња, да би плућа узела нешто свежег ваздуха, за препоруку је. Наравно да би тада фризура била брзо свршена, шешир на брзу руку постављен на главу, мантил такође брзо стављен на рамена. Такве младе даме се после појављују за столом у некој сумарној јутарњој тоалети, што апсолутно није за препоруку.

После обеда, иде се на поподневни одмор и спавање, које траје до 5 сати. Тада настаје страшно питање шта да се обуче за после подне. Али, у сваком случају, морају се младе даме показати на улици у пратњи неког ауторитативног члана фамилије, који ће да пази на њу и на њене млађе сестре. Али често се дешава да не може да се нађе у тренутку та погодна пратња. И мајке су се досетиле шта да раде. Оне би тада дале у руке својој кћери неку кожну торбу с нотама за клавир, па макар да је кћи била далеко од музике као небо од земље...

Допуштено је такође да се млада девојка покаже и на каквом лепо украшеном прозору своје куће. Али тај прозор треба да буде тако удешен да она може у сваком тренутку да се склони с њега у неки угао. Али је ипак за препоруку да на прозору буду увек неке провидне завесе, а сама соба да буде толико замрачена да не би одала њено присуство иза завесе."

Нешто од духа '30-тих година прошлог века покушаћемо да призовемо у "Гостима из прошлости", највише захваљујући часопису "Недељне илустрације", који је излазио у Београду, од 1925. до 1941. године.

Аутор и уредник: Мирјана Блажић

Радио београд 1, 13:05

Слика са насловне стране: Београд, 1935. године - Палата "Riunione"

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво