Код два бела голуба

Хиландарски јеромонах Доментијан о свом учитељу Светом Сави написао је:

"Добра дела овога богољупца и родољупца неизмерна су и безбројна, и ми земаљски не можемо их лако знати, а позната су само једином здатељу срдаца и ономе који провиди тајно: Богу, који и нашем неразумљу даје своју силу."

Јеромонах Доментијан био је један од најзначајнијих српски писаца у средњем веку. Историчари књижевности нису успели да открију његово порекло. Оно је остало тајна и вероватно се никад неће сазнати где је рођен и како се звао пре него што је постао монах.

Нема сумње да се истицао талентом и културом кад су га хиландарска сабраћа изабрала за свог духовника, а краљ Урош I поверио му писање животописа Светог Саве и Светог Симеона Немање.

Стојан Новаковић је написао да "за све животописе 13. века, а нарочито за дело Доментијаново, једногласан је суд свију досадашњих испиталаца, да по свему заузимају прво место у српској књижевности и да су накит читаве старе словенске књижевности."

Радио Београд 1, 20.00

Насловна страна: Христос Пантекратор, 13. век

 

 

 

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво