Код два бела голуба

“Данило Медаковић вели да је за наш народ, у садањим нашим околностима, нужна мудра апсолутна влада; ја пак, држим да у држави, у обичним околностима, нема среће и напредка, док у њој не владају закони, који су јачи од променљиве воље владаочеве. Мудри апсолутизам, рекао бих да је контрадикција.

Ако при владаоцу буде мудрости, тада му закони  неће ништа сметати да своју мудрост употреби на опште добро; али, шта ћемо ако, место мудрости, буду владаоцем овладале страсти?” записао је Никола Крстић у свом “Дневнику –Приватни и јавни живот”.

Датум  1. јануар 1860. године. То је  последња година  владе Милоша Обреновића. Поред записивања догађаја из јавног живота он је педантно, из дана у дан, бележио и оно што му се дешавало у приватном, свакодневном животу.

“Из тих разлога је његов “Дневник” прворазредни извор за изучавање историје друштвеног и приватног живота у Београду, почетком друге половине 19. века,” пишу у заједничком предговору историчари Александра Вулетић и Милош Јагодић, који су  “Дневник” Николе Крстић приредили за штампу.

Никола Крстић је дневник, годину и по дана пред смрт, завештао Српској краљевској академији, као и већину своје покретне и непокретне имовине. Први читалац његових бележака, пошто су по жељи аутора биле запечаћене десет година, био је Стојан Новаковић, тада председник академије.

То да је Крстић и с његовом супругом Јелом једно време био у “блиским односима”, Новаковић је сазнао из тек отпечаћених бележака. Први истраживач који је те белешке користио у свом раду био је Слободан Јовановић, коме је рукопис био један од извора за књигу “Друга влада Милоша и Михаила Обреновића”

У вечерашњој емисији прелистаћемо дневничке записе Николе Крстића.

Радио Београд 1, 20.00

Слика са насловне стране. Ушће Саве у Дунав, 19. век.

 

           

           

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво