Механизам из Антикитере – рачунар из 2. века п. н. е.

Поводом изложбе „Механизам из Антикитере“, која је одржана у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ у Београду, објављујемо текст Ђорђа Ђурића „Механизам из Антикитере – нови поглед на историју открића”

Изложба Ефтимиоса Николаидиса, истраживача у Институту за неохеленске студије у Атини и Александра Петровића, професора теорије културе и цивилизације на Универзитету у Крагујевцу, приређена је у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић" у Београду, под насловом „Механизам из Антикитере". Изложба је посвећена првом правом аналогном рачунару из 2. века старе ере који је случајно откривен у остацима римског брода потонулог код грчког острва Антикитера и данас је изложен у Народном археолошком музеју у Атини.

Одмах по откривању било је јасно да је реч о астролабу или планетаријуму, инструменту за навигацију или сличном склопу, али све до пре неколико година није могао да буде реконструисан. Назван је „први рачунар на свету". Данас се сматра да је осмишљен и конструисан у другој половини II века старе ере као део традиције прављења сфера (спхаиропоииа) која се повезује са Архимедом. Он показује да је астрономска наука тог времена, коју оличавају Аристарх, Аполоније, Хипарх, била довољно снажна теоријска подлога на којој је могао настати такав уређај. Може се нагађати да га је конструисао Посејдон са Рода, с обзиром да и мноштво других налаза на потонулом броду потичу са овог острва. С друге стране, оно што се зна о Метоновом календару који је примењен у уређају, као и имена месеци која су угравирана на њему чине могућим да је механизам настао на Коринту или можда у Сиракузи.

По свему судећи космополитска александријска култура која се ширила од западног Средоземља до Вавилона била је плодно место за настанак оваквог уређаја. Ни један приближно сложен механизам није се јавио на Западу следећих 1300 година.

Током XX века бројни истраживачи проучавали су овај механизам, али нису успели да одгонетну тачне функције и сврху конструкције. Тек недавно, међународни истраживачки тим користећи посебно направљену опрему долази до ближег решења тајне овог инструмента. Потврђено је да је Механизам из Антгикитере механичка аналогија античког знања о васиони.

Уредница емисије: Оливера Гаврић Предић

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво