Клавирске метаморфозе - Ђерђ Лигети: Етиде

У емисији Клавирске метаморфозе која је на програму у понедељак, 15. новембра можете чути избор из прве и друге свеске Етида за клавир које је Ђерђ Лигети написао између 1985. и 1994. године.

У Лигетијевом циклусу Етида могу се препознати различити узори: Дебисијеве и Шопенове Етиде које су биле од великој значаја за еволуцију клавирске технике и литературе, клавирска техника Скарлатија и Шумана, као и пијанизам џез великана Телонијуса Монка и Билија Еванса. Препознатљив је и утицај афричке фолклорне музике који се огледа у ритмичкој комплексности, „полифонији различитих ритмова" и честим променама метра, понављање музичких образаца према правилима фракталне геометрије, као и ритмичке иновације америчког композитора Конлона Ненкероуа.

У својој зрелој стваралачкој фази, крајем седамдесетих и током осамдесетих година, Лигети је трансформисао свој приступ композицији стварајући музику која се може назвати пост-тоналном, али са креативним и индивидуалним односом према наслеђу. Према његовим речима Етиде нису ни традиционалне ни авангардне, ни тоналне ни атоналне. То су Етиде у пијанистичком и композиционом смислу. Започињу једноставном идејом која пролази кроз сложен еволутивни процес: оне су као организми који нарастају.

Уредник емисије: Бранка Поповић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво