Јован Деспотовић: Од спиритуалног до материјалног у сликарству Јосифа Видојковића

У циклусу Тумачења, који емитујемо од четвртка, 2. до суботе, 4. септембра, објавићемо текст Јована Деспотовића „Од спиритуалног до материјалног у сликарству Јосифа Видојковића“.

Видојковићеве основне структуре изражене минималистичким средствима своде се на упит, или самоиспитивање, о могућностима догађања слике на ивици њеног постојања. У том трагању аутор се креће ризичним путем када тек погрешан валерски однос сведених црно-сиво-белих наноса, или неуравнотежена композициона поставка може 'уништити', у основи, добру намеру да са минималним сликарским средствима постигне максимални пластички квалитет сликовног призора. Но, захваљујући Видојковићевој школској припреми, а то се може учинити и као својеврсни парадокс у његовом случају, аутор проналази она композициона и колористичка решења која су за критику и теорију уметности неупитна као завршни сликарски продукт.

Јосиф Видојковић рођен је 1938. године. Сликарство је учио у класи проф. Мице Тодоровић у Сарајеву. Од 1968. до 1970. године боравио је у Хајделбергу, где је имао изложбу 1970. године. Својим уметничким сликарским радом учествује на многим заједничким и самосталним изложбама у земљи и иностранству. Члан је УЛУС-а и Ладе. Живи и ради у Београду и Ваљеву.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво