Научни скупови

Миланко Говедарица: Јирген Хабермас

У циклусу НАУЧНИ СКУПОВИ, током јануара можете слушати излагања са скупа „Годишњице рођења значајних српских и светских филозофа” који је у организацији Српског филозофског друштва недавно одржан у Београду. О Јиргену Хабермасу говори Миланко Говедарица.

Јирген Хабермас, један од најзначајнијих немачких филозофа, у јуну прошле године напунио је деведесет година. Реч је о аутору који је још увек веома активан мислилац, присутан је на јавној сцени и познат је и по томе што је склон да износи своје ставове о разним политичким питањима и догађајима. Аутор је бројних дела као што су „Проблеми легитимације у касном капитализму", „Сазнање и интерес", „Теорија и пракса", „Теорија комуникативног деловања"...

Миланко Говедарица у свом излагању истиче да се Хабермас најчешће везује за критичку теорију друштва, и мада је имао пуно фаза и обрта у свом мисаоном развоју, то је нешто што је доминантно обележје његовог рада. Хабермас је припадник друге генерације критичке теорије и у разним стварима се разликује од оних који му претходе, попут Хоркхајмера и Адорна. Оно на чему се базира специфичност Хабермасовог приступа јесте приближавање критичке теорије друштва херменeутици, а још значајније је окретање ка питањима језика које овај аутор сматра једном од клључних области савремене филозофије.

Уредница Оливера Нушић.



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво