Студије и огледи

Предраг Чичовачки: „Гандијевим стопама”

У емисији СТУДИЈЕ И ОГЛЕДИ од 6. до 10. јануара можете слушати текст Предрага Чичовачког „Гандијевим стопама”.

У предговору за своју књигу под насловом Гандијевим стопама Предраг Чичовачки је записао: „као што његова аутобиографија и сведочења оних који су га добро познавали откривају, Махатма Ганди није био светац, већ човек који се борио да пронађе аутентичан начин живљења. Он се борио за ослобађање од насиља (спољашњег и унутрашњег) не само себе, већ такође Индије и остатка човечанства. Уколико таква настојања треба да буду релевантна за Индију и савремени свет, морамо се вратити Гандију. Али може ли Ганди још увeк помоћи Индији новопечених милионера и суперзвезда Боливудa и крикета? Може ли нас он подучити како да зауставимо или барем избегнемо конфликте попут оних у бившој Југославији? Да ли би он могао да нас посаветује o било чему, с обзиром на растућу епидемију насиља широм света? Може ли он и даље бити наша инспирација, или је дошло време да нађемо новог хероја?"

Да би одговорио на ова питања, Чичовачки је провео у Индији пет месеци током 2012. године, а резултати тог истраживања изложени су у овој књизи. Она је написана за познаваоце Гандијевог живота и дела, али и за читаоце којима он није само извор инспирације, већ и вечна загонетка. У првом поглављу књиге, које можете слушати у пет емисија СТУДИЈЕ И ОГЛЕДИ, биће речи о Гандијевој стратегији ненансилног отпора, о његовим схватањима порекла насиља, о неизбежности и оправданости насиља, о могућностима алтернативе, као и о тежњи за ослобођењем и духовношћу.

Текст је преузет из књиге Предрага Чичовачког Gandhi's Footprints, коју је објавио Routledge 2017. године, а ускоро ће се појавити и у издању Службеног гласника из Београда.

Превео с енглеског Мирослав Ивановић.
Читао Александар Божовић.
Уредница циклуса Тања Мијовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво