Савремена српска музика – Дела Милице Параносић и Ане Михајловић

У емисији представљамо одабрана дела две ауторке рођене 1968. године, које су као младе композиторке оставиле значајан траг у савременој српској музици.

Милица Параносић основне студије је завршила на Факултету музичке уметности у Београду, у класи Срђана Хофмана, док је постдипломске наставила на престижном њујоршком Џулијарду. Данас се бави и извођаштвом, као концептуална и мултимедијална уметница, а активна је и као продуцент и организатор фестивала електронске музике Beyond the Machine. Током прошле деценије, више пута је боравила у Африци, тачније у Гани, где је основала едукативни програм Give to Grow, а боравак на овом континенту одразио се и на упливе традиционалне афричке музике у појединим њеним композицијама. У опусу ове уметнице налазе се инструменталне и мултимедијалне композиције, као и музика за позориште и филм.

Ана Михајловић, је студије на Факултету музичке уметности завршила у класи Зорана Ерића. Као и Параносићева, Ана Михајловић је професионалну усавршавање наставила изван земље, превасходно у Холандији, ућечи са Тоном де Леуом, Најџелом Озборном, али и у Београду, са Срђаном Хофманом. Дела ове ауторке три пута су била одабрана и изведена на престижном фестивалу Гаудеамусова музичка недеља у Амстердаму, а освајала је и награде Ирино у Токију 1998. године, као и награду Удружења композитора Србије 1989. године. Први заокрет у њеном стваралаштву догодио се 1990. године, након настанка дела Story II, када ју је 'откриће' бас усне хармонике инспирисало да настави са писањем за неуобичајене инструменте и саставе. Ова ауторка посебно је заинтересована за истраживање ритма, које је увек присутно у њеним композицијама, а инспирацију често проналази и у изворној музици са подручја Балкана, јужне Европе и Блиског истока. Од 1995. године Ана Михајловић живи у Холандији где је активна као композиторка, ди-џеј и извођач савремене музике.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво