Светске музичке позорнице – Барбикан Хол у Лондону

Дела Мајка Типита (Ружичасто језеро), Карола Шимановског (Први виолински концерт, опус 35) и Клода Дебисија (свита из опере Пелеас и Мелисанда). Симфонијским оркестром Би-Би-Сија диригује Ендрју Дејвис. Солисткиња је виолинисткиња Лиза Батијашвили. Снимак је са концерта одржаног 17. априла ове године у Барбикан Холу у Лондону.

Мајкл Типит је Ружичасто језеро писао у периоду од 1991. до 1993. године, након боравка у Сенегалу. Како истиче, инспирацију за компоновање добио је након што је видео „мало, чаробно, ружичасто језеро где снажни зраци сунца трансформишу боју воде: прозирно зелена постаје светло розе... Стигли смо баш на време - у подне - када се ова промена догодила. Поглед на ружичасту воду покренуо је у мени дубока осећања. Био сам узнемирен и одмах сам добио инспирацију да овај утисак пренесем у музику," рекао је композитор.

Као Бетовен у Пасторалној симфонији или Дебиси у Мору, Типит је у овом оркестарском остварењу изразио своје осећаје. Наиме, кроз музику је дао свој одговор на визуелну трансформацију којој је сведочио. Иначе, дело је настало као заједничка поруџбина Лондонског, Бостонског и симфонијског оркестра из Торонта, а поводом композиторовог деведесетог рођендана. Премијерно је изведено 19. фебруара 1995. године у Барбикан Холу у Лондону, када је Лондонским симфонијским оркестром дириговао Колин Дејвис.

Емисију уређује Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се