Путеви прозе

Гунстејн Баке: Бреме

У циклусу ПУТЕВИ ПРОЗЕ, од понедељка 1. јула, можете пратити делове романа норвешког писца Гунстејна Бакеа „Бреме” у преводу Радоша Косовића.

Роман је заснован на истинитој причи о Јулији Пастрани, познатој као жена-мајмун, коју је импресарио Теодор Лент приказивао у разним европским градовима као наказу и чудо природе. Када је Јулија умрла услед постпорођајних компликација (њено дете, које се родило такође прекривено длакамa, као и она, поживело је само неколико дана) Лент је дао да се њено тело, као и тело њеног детета, препарира како би наставио да их излаже. После Лентове смрти њихова тела, непознатим путевима, завршавају у Норвешкој где су била излагана на вашарима. Средином седамдесетих година прошлог века, међутим, неко краде тела из витрина. Недуго потом пронађена су на депонији у предграђу Осла по имену Грурудален, тачније пронађено је само веома оштећено Јулијино тело. Њено је тело, потом, премештено у природњачки музеј, после чега је враћено у родни Мексико, у градић Синалоа де Лејва, где је и сахрањена.

Бакеов роман упоредо следи три лика. Први лик је сама Јулија на путу у Русији, трудна је с дететом чије ће рођење бити крај њеног живота. Други ток прати бившег наркомана и својеврсног савременог пустињака по имену Фин, који живи на депонији у Грурурдалену. Он проналази Јулијино тело, држи га у својој кућици, „живи с њом" и зове је Едит. Трећи лик је новинарка која путује у Мексико да извештава о томе шта се дешава с Јулијином остацима. У том тренутку и новинарка је у другом стању, као жртва силовања, и упркос томе што је сви убеђују да абортира она ипак одлучује да задржи дете. Опчињена је Јулијином причом и размишља о томе да дете назове управо Јулија. Ове три приче прошаране су надреалним прозним минијатурама.

Роман ће, у преводу Радоша Косовића, објавити издавчка кућа „Хеликс" из Смедерева.

Чита Бојан Жировић
Уредник Иван Миленковић



Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се