Музика вива – Међународни Рострум композитора 2019

У емисији ћемо представити победничку композицију овог радијског конкурса, дело Прана словеначке ауторке Петре Страховник.

Ова уметница рођена је у Цељу 1986. године, а завршила је мастер студије на Љубљанској музичкој академији у класи Уроша Ројка. Исти степен студија завршила је и на Краљевском музичком конзерваторијуму у Хагу где је студирала под менторством Петера Адрианса и Мартејна Падинга. Такође, специјализовала се у пољу електронске музике. Њена дела извођена су на бројним фестивалима, семинарима и концертима широм Европе.

Од самог почетка, Петру Страховник је занимало да открива нова звучања, те је у том смислу „бежала" изван градница традиционалног мишљења о музици и звуку. Због тога у својим композицијама често користи механичке и електронске звуке, настале коришћењем ретких магнетних руда и механичких амплификатора звука. Инспирацију за композицију најчешће проналази изван музике - у проблемима друштва, као и у фундаменталним питањима о човечанству и космосу. Последњих година придржава се идеје „безграничног размишљања" и „безграничног слушања" музике, те не жели да слушаоцима диктира на који начин ће слушати њена дела, већ да их слободно искусе.

Петра Стаховник тренутно живи и ради у Холандији, где сарађује са водећим ансамблима попут ансамбла Аско-Шенберг, Шлагверк из Хага, Ниеу Ансамбла и других. Њена дела су бирана да представљају холаднску селекцију две године за редом на манифестацији World Music Days. Страховник је активна на пројектима у којима учествују или који указују на проблеме менталних болести или сложених поремећаја попут оних са аутистичког спектра, која она назива „менталним разликама". У том смислу она се бави својеврсним уметничким активизмом који ће кулминирати у пројекту MentalDisOrders на којем тренутно ради и у оквиру којег треба да представи и оперу базирану на књизи Балерина, балерина Марка Сосича.

У емисији ћете поред првонаграђене композиције Прана Петре Страховник, чути и интервју са ауторком који је водио колега Примож Трдан са Словеначког радија.

Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се