Велика оперска тура 2018-2019 – Ерих Корнголд: Мртви град

У уторак, 28. маја, водимо вас у миланску Скалу, на премијеру нове поставке дуго заборављене Корнголдове опере.

Ово дело, премијерно изведено 1920. године симултано у Хамбургу и Келну, било је један од највећих оперских хитова двадесетих година прошлог века. У само две године након премијере обишло је све велике оперске куће, укључујући и извођења у Метрополитен опери. Ипак, по освајању власти, нацисти су забранили дело због Корнголдовог јеврејског порекла, те је оно после Другог светског рата пало у заборав. Обнова интересовања за ову оперу је релативно новијег датума, те тек сада публика може да стекне увид у овој врхунац Корнголдовог опуса, који је написао са само 23 године.

Наиме, Корнголда су савременици, а посебно Малер, сматрали генијем. Учитељ му је био Александар Землински, а његова рана дела је дириговао Бруно Валтер. Напустивши Европу после успона нацизма, Корнголд се настанио у Холивуду, где је захваљујући сарадњи са Максом Рајнхардом постао тражени композитор филмске музике, овенчан са чак два Оскара.

Опера Мртви град базирана је на роману Мртви град Бриж белгијског писца Жоржа Роденбаха.

Режију у Скали потписује Грејем Вик, док ансамблом диригује Ален Гилберт. У главним улогама чућете Клауса Флоријана Фогта као Паула, Асмик Григоријан као Маријету, Маркуса Верба као Франка/Фрица, Кристину Дамиан као Бригиту, Марику Спадафино као Жилијет, Дарију Черни као Лисијен, Сергеја Абакина као Викторена и Сашу Емануела Крамера као грофа Алберта/Гастона.

Уреднице преноса Ксенија Стевановић и Сања Куњадић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво