Нова дискографија – Јевгениј Судбин свира Бетовена

Представљамо албум пијанисте Јевгенија Судбина са музиком Лудвига ван Бетовена који је 1. марта објавила дискографска кућа БИС.

Овај пијаниста руског порекла, рођен у Санкт Петербургу 1980. године, започео је школовање у родном граду на конзерваторијуму у оквиру програма за талентовану децу у класи професорке Љубов Певснер. Након две године учења, освојио је прву награду на међународном такмичењу у Берлину, у који ће убрзо емигрирати заједно са својом породицом. У овом граду Судбин уписује Високу школу за музику „Ханс Ајзлер" где наставља учење у класи професорке Галине Иванзове. Даље усавршавање наставио је на Краљевској музичкој академији у Лондону, где је 2010. године постао и гостујући професор.

До сада је Судбин већ објавио албум са Клавирским концертима Лудвига ван Бетовена, али је своје најновије дискографско издање посветио клавирским делима и то позним сонатама опус 110 и опус 111, као и циклусу Шест багатела опус 126. Сва дела настала су између 1821. и 1824. године, односно у последњој стваралачкој фази аутора. Како Судбин истиче у програмској књижици, из бројних Бетовенових изјава се може стећи утисак „о личности бурног темперамента коју многи повезују са овим композитором. Али он је сасвим извесно имао и другу, контрастну страну, која је мени веома занимљива: топлу, дарежљиву и са пуно овоземаљске мудрости, са неочекиваним изливима безобразног хумора који провејавају у његовој музици и који непогрешиво спадају у Бетовенове квалитете, посебно присутне у делима на овом снимку", закључује Судбин.

Како критика наводи, иако Судбин није школован у руској пијанистичкој традицији, његова извођења одликују се специфичним сензибилитетом, али и изврсном техником, која подсећа на великане руске пијанистичке сцене, Свјатослава Рихтера и Емила Гилељса.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво