Велика оперска тура 2018/19 – Амброаз Тома: Хамлет

Из Театра Лисеу у Барселони пратићете директан пренос концертног извођење опере Амброазa Томe „Хамлет”. У главним улогама слушаћете Карлоса Алвареза као Хамлета, Диана Дамрау је Офелија, Клаудије је Никола Тесте, Ев-Мoд Ибо биће краљица Гертруда, Алберто Казалс биће Марчело, Иво Станчев тумачиће духа Хамлетовог оца, Хорације је Енрик Мартинез Кастињани. Хором и Оркестром Театра Лисеу дириговаће Даниел Орен.

Фасцинација делом Вилијема Шекспира у 19. веку резултирала је многобројним оперским адаптацијама његових дела. Једно од њих био је и Хамлет, трагична прича о данском принцу. Ова необична верзија Хамлета, са полу-срећним завршетком, дело је Амброаза Томе, истакнутог представника француске лирске драме. Његова дела се у стилском погледу налазе између велике опере и романтичарског белканта. Тома нам је пружио дело богато колористичким нијансама и драматичним дешавањима, укључујући и Офелијину арију лудила.

Опера Хамлет Амброза Томе има пет чинова, а либрето су написали Мишел Каре и Жил Барбије. У Шекспировом делу, Гертруда није свесна да је Клаудије убица њеног мужа. У оперској верзији, међутим, она не само да је свесна ове чињенице, већ је и саучесник у убиству. У оригиналној верзији Хамлета Амброаза Томе, краљевић убија Клаудија и бива проглашен за новог краља Данске. Ипак, због згражавања енглеске публике над оваквом интервенцијом на Шекспировом предлошку, за премијеру у Ковент Гардену Амброаз Тома је променио крај, тако што се Хамлет убија, након што оконча живот Клаудију.

Дело је премијерно изведено 9. марта 1868. године у Париској опери. Прво извођење у Шпанији, било је у Барселони 9. априла 1882. године у Театру Принципал, а месец дана касније и у Театру Лисеу, а последњи пут је у овом театру изведена 2003. године.

Након што је премијерно изведена у Паризу, ова опера је доживела огроман успех, те је изведена сто пута током првих пет година извођења, док је у Театру Лисеу до сада изведена деведесет шест пута.

Уреднице и водитељке преноса Ивана Неимаревић и Јелена Дамјановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво