Уметност интерпретације

Трећу симфонију у а молу опус 44 Сергеја Рахмањинова тумачи диригент Курт Зандерлинг уз пратњу Симфонијског оркестра Радија Југозападне Немачке из Штутгарта.

Зандерлинг, који је рођен 1912. године у тадашњој Пруској, своју каријеру је започео у Немачкој опери у Белину где је био корепетитор Вилхелму Фуртвенглеру и Ериху Клајберу. Но, како је због свог јеврејског порекла морао да напусти Немачку, отишао је у Совјетски Савез где је испрва радио као диригент Симфонијског оркестра Московског радија, да би потом 1939. године дошао на чело Филхармоније из Харкова. Такође, између 1942. и 1960. године био је, уз Јевгенија Мравинског, главни диригент Лењинградске филхармоније. Зандерлинг се потом вратио у Источну Немачку где је постао шеф диригент Берлинског симфонијског оркестра, а руководио је и Државном капелом из Дрездена. У том периоду је почео да наступа и на Западу, развијајући пре свега сарадњу са Филхармонија оркестром са којом је остварио и циклус Бетовенових симфонија за кућу И-Ем-Ај. Курт Зандерлиг је преминуо 2011. године, дан пре свог 99. рођендана.

Овај диригент је имао дугогодишње искуство извођења руске симфонијске литературе, а био је и велики познавалац и љубитељ музике Сергеја Рахмањинова. Трећу, последњу, симфонију овог руског композитора, коју слушате у вечерашњој емисији, Зандерлинг је забележио 1995. године на концерту заједно са Симфонијским оркестром Радија Југозападне Немачке из Штутгарта, чији је био гостујући диригент. Зандерлинг је важио за изузетно дисциплиноваког диригента и то можете чути и на овом снимку. Наиме, иако не занемарује носталгични квалитет музике Рахмањинова, он јој се не предаје, већ у сваком тренутку развија музички ток ка драматрушки промишљеној и проживљеној поенти.

Уредница емисије: Ксенија Стевановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво