Научни скупoви

Филозофске годишњице – говоре Душко Прелевић и Александра Зорић

У емисији НАУЧНИ СКУПОВИ четвртком можете слушати снимке са конференције „Годишњице рођења значајних светских и српских филозофа”, која је у организацији Српског филозфског друштва одржана 22. децембра на Филозофском факултету у Београду. На почетку прве емисије овог циклуса можете пратити излагање Душка Прелевића о Артуру Шопенхауеру и Ђакому Леопардију, а потом ће о Виларду ван Орману Квајну говорити Александра Зорић.

Душко Прелевић се у свом излагању првенствено задржава на утицајима који су Артур Шопенхауер (1788-1860) и Ђакомо Леопарди (1798-1837) имали на научнике и уметнике који су их следили. Интересантан је утицај који је Леопарди иамо на нашег нобеловца Иву Андрића, док је Артур Шопенхауер био велика инспирација Ничеу, Витгенштајну (посебно у раној фази), Хоркхајмеру и неокантовцима, али и уметницима попут Вагнера и Малера, Толстоја и Бекета, као и научницима као што су Ајнштајн и Шредингер.

Александра Зорић износи кратку биографију Виларда ван Ормана Квајна (1908-2000), с посебним освртом на његова најважнија филозфска достигнућа. Биће речи о Квајновом одбацивању дистинкције аналитичко-синтетичко, о његовим разматрањима о језику, посебно о тези о учењу језика и о неодређености превода, као и о тези о онтолошкој релативности коју је овај велики филозоф двадесетог века заступао.

Уредница циклуса Тања Мијовић.







Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се