Студије и огледи

Роберт Алекси: Правна интерпретација

У циклусу СТУДИЈЕ И ОГЛЕДИ, од понедељка, 17. до среде, 19. децембра, можете слушати текст немачког правника и филозофа Роберта Алексија „Правна интерпретација” у преводу Милоша Марковића.

Правна интерпретација је посебна врста делатности која се јавља у различитим научним дисциплинама и многим свакодневним контекстима. Израз „интерпретација" је вишезначан те стога и сâм потребује интерпретацију, истиче у свом тексту Роберт Алекси. Правна интерпретација се разликује од других врста интерпретације својим практичким и институционалним карактером. Правна интерпретација има практички карактер јер се код ње увек непосредно или посредно ради о томе шта је у правном систему неком лицу наређено, забрањено и дозвољено, као и на шта је оно овлашћено. Уместо о „практичком", може се такође говорити о „нормативном" карактеру. Институционални карактер правне интерпретације произлази како из њеног објекта тако и из њеног субјекта. Такође, наводи аутор, у модерним кодификованим правним порецима примарни објект интерпретације јесу закон, укључујући уставни закон, и норме донете на основу закона (нпр. уредбе и статути). Закони се доносе на основу институционалних аката, данас нарочито на основу одлука парламента. На томе се заснива њихово правно важење. Поред закона, објекте интерпретације сачињавају и претходне пресуде, уговори приватноправног, управноправног, уставноправног и међународноправног карактера, као и обичајно право. С изузетком обичајног права, чији је значај у модерним државама мали, наведени објекти интерпретације такође су исход институционалних аката. Исто важи и за примарно и за секундарно право Европске уније, пише Алекси.

Текст „Правна интерпетација" објављен је у књизи Роберта Алексија Recht, Vernunft, Diskurs. Читао је Александар Божовић.

Уредница Оливера Нушић.



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво