Фестивал у Вербијеу 2018

Пијанисткиња Елизабета Леонскаја свира три Сонате Лудвига ван Бетовена: у Е дуру, број 30, опус 109; у Ас дуру, број 31, опус 110; и у це молу, број 32, опус 111). Снимак је са концерта одржаног 24. јула у Цркви у Вербијеу.

Рођена 1945. године у Грузији, Елизабета Леонскаја припада генерацији совјетских уметника који су се већ на почетку свог уметничког рада преселили на Запад, где су развили међународну каријеру. Леонскаја се школовала на Московском конзерваторијуму у класи Јакоба Милштајна, а још као студент била је лауреат неколико значајних пијанистичких такмичења одржаних у Букурешту, Паризу и Бриселу. За време боравка у домовини, истакла се као једна од најперспективнијих пијанисткиња млађе генерације. Критичари и публика као важан издвајају њен наступ са Свјатославом Рихтером, који је имао значајан утицај на њен даљи уметнички развој.

Међутим, и поред наступа по европским музичким престоницама током школовања и непосредно после студија, први међународни успеси Елизабете Леонскаје уследили су тек након пресељења у Беч 1978. године, као и концерта који је наредне, 1979. године одржала на Музичком фестивалу у Салцбургу. Од тада, Леонскаја постепено гради репутацију једне од водећих савремених пијанисткиња, постајући редован гост престижних музичких фестивала и концертних дворана широм света.

Емисију уређује Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво