Нова дискографија

Представљамо двоструки компакт-диск летонске виолинисткиње Баибе Скриде који је у септембру објавила дискографска кућа Орфео, под називом „Амерички концерти”.

Иза овог наслова, крију се дела тројице аутора - Ленарда Бернстајна, Ериха Корнголда и Миклоша Роже - једног рођеног Американца и два натурализована држављана Сједињених Америчких Држава, који су каријере развијали радећи превасходно у филмској индустрији Холивуда. Док су са једне стране били прагматични и очигледно успешни - са вишеструким номинацијама и потом освојеним Оскарима - ови уметници су истовремено покушавали да помере границе класичне музике, уводећи нешто од вокабулара популарне музике у традиционалне музичке форме. Корнголд и Рожа су своје Концерте за виолину написали 1945, односно 1953. године, а заједничко им је то што је оба дела премијерно извео још један европски емигрант, тада већ звезда светске музичке сцене, виолиниста Јаша Хајфец. Раскошни и пријемчиви концерт Корнголда, често називан „Холивудским концертом" због својих позноромантичарских хармонија и „ушећерене" мелодике, прати нешто апартније дело Миклоша Роже. Више „бартоковски" у својој оркестарацији, овај концерт је познат и по технички веома захтевној деоници виолине, а снимак који је Хајфец забележио убрзо после премијере дела, послужио је као узор свим потоњим интерпретаторима овог дела.

Говорећи о својим тумачењима ових дела, Баиба Скриде је навела да је дуго желела да сними управо ове три ретко извођене композиције, „са својим јединственим музичким језиком, али које се савршено допуњују". Оно што критика истиче јесте да је „Хајфец - Хајфец, са својим узбудљивим, променљивим и интензивно лирским приступом... али да је Баиба Скриде убедљива на свој начин, посебно када свира тако лепим, блиставим тоном".

Уз концерте Корнголда и Роже, на овом двоструком диску се налази Берстајнова Серенада за виолину, гудаче, харфу и удараљке - суштински концерт за виолину у пет ставова инспирисан Платоновом Гозбом, као и Симфонијски плесови из Приче са западне стране овог аутора. Уз Баибу Скриде, на овом албуму наступају и Симфонијски оркестар из Гетеборга и Филхармонија из Тампереа под управом младог финског диригента Санту-Матијаса Роувалија.

Емисију уређује Ивана Неимаревић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво