Нова дискографија - Елен Гримо: албум „Сећање"

Представљамо албум „Сећањеˮ пијанисткиње Елен Гримо који је објављен крајем септембра у издању дискографске куће Дојче грамофон.

У питању је још један компилацијски компак-диск, попут њеног издања Вода из 2016. године, на којем су дела одабрана према значењу која имају за саму интерпретаторку и њиховој способности да евоцирају неко прошло време, заборављене призоре или осећаје. У програмској књижици, Елен Гримо каже: „ Речено је да музика спасава оно што је изгубљено. То је прелепа идеја. Али на неки начин, она чини и много више. Музика уклања слојеве времена како би открила суштину искуства. Тренутни бол, узнемиреност и усхићење бледе; оно што остаје је осећање. Осећање је одјек искуства у простору сећања. У том простору музика резонира у нама самима - додирује нас, покреће нас, приближава нас нама самима", закључује Елен Гримо.

Албум се састоји од петнаест клавирских, интроспективних минијатура аутора као што су Валентин Силвестров, Клод Дебиси, Ерик Сати, Фредерик Шопен и британски савремени аутор Нитин Соуни, иначе њен сарадник и на већ помињаном албуму Вода. Оно што је заједничко овим делима јесте прозрачност, изнијансираност боја и динамике која подцртава помало уснулу атмосферу одабраних комада. Иако технички и извођачки нису комади за који је потребан интерпретативни „tour de force", Елен Гримо им пружа деликатно и емоционално тумачење, показујући колико јој свака од ових композиција и лично значи.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво