Савремена српска музика

Дела Срђана Хофмана

Рођен 1944. године, Хофман је основне и магистарске студије композиције завршио на Музичкој академији у Београду у класи професора Станојла Рајичића. Усавршавање је наставио 1974. године у Дармштату, а 1975. године у Штутгарту и Келну. Након тога постао је професор композиције и шеф Тонског студија Факултета музичке уметности у Београду. Хофман је био продекан и декан Факултета музичке уметности и проректор Универзитета уметности у Београду.

Најзначањине признање које се додељује домаћем аутору за композиторски рад - Мокрањчева награда - које је Срђан Хофман већ добио 2010. године за остварење Гледајући у Огледала Аниша Капура, 2016. му је додељено и за композицију Кроз кутије звука 1, за кларинет, виолу, клавир и електронику, коју је премијерно у Студију 6 Радио Београда извео трио Покрет. Осим ових признања, његова дела су освојила и Прве награде Трибине композитора за дело Концертантна музика 1994, као и за дело Знакови 1995. године, те награду Удружења композитора Србије и Велику плакету Универзитета уметности у Београду.

Опус Срђана Хофмана сачињавају бројна оркестарска, вокално-инструментална, камерна, солистичка, хорска и електроакустичка дела која су, сем у оквиру редовних концертних сезона, извођена и на водећим домаћим и иностраним фестивалима, као што су Музички бијенале у Загребу, Светски дани музике, Фестивал електронске уметности у Финској, Фестивал електроакустичке музике у Буржу, Бемус и други. Бави се и теоријским радом везаним за проблематику савремене музике, а аутор је већег броја студија објављених у стручним часописима и књиге Особености електронске музике.



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво