Оперски свет Ђованија Амброђа Миљаваке

У првој емисији циклуса који приређујемо поводом 300. годишњице рођења италијанског песника и либретисте Ђованија Амброђа Миљаваке, слушаћете музику Јохана Адолфа Хасеа.

Рођен у Милану 1718. године, Миљавака је као млади песник био члан Академије деи Филодоси и био је присутан у миланским интелектуалним круговима у којима су се окупљали заговорници просветитељства. Своју каријеру започео је као дипломата у току Рата за аустријско наслеђе, и то на двору Карла VII, баварског владара и крунисаног немачког цара, али је након Карлове смрти 1745. године напустио дипломатију и вратио се песништву. У периоду од 1748. до 1752. године Миљавака је живео у Бечу, где је радио као секретар Пјетра Метастазија, водећег либетисте тог доба, који га је уједно увео у свет оперске уметности.

Миљавака је дуго био квалификован од стране критичара као полудилетант и пуки следбеник Метастазија. Међутим, крајем 20. века, музиколози су почели да га препознају као значајног члана нове генерације либретиста, заједно са именима попут Ранијерија де Калцабиђија и Матее Верација, која је начинила отклон од метастазијевског модела драме пер музика, уносећи разноврсност у структуру заплета, повећавајући број нумера ансамбла и интегришући како арије, тако и ансамбле и балет у драмску структуру опере.

Најзначајнији либрето који је Миљавака израдио јесте Сулејман, премијерно приказан на музику Јохана Адолфа Хасеа у Дрездену 1753. године чије одломке ћемо емитовати.

Аутор Срђан Атанасовски
Уредница Сања Куњадић



Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се