Научни скупoви

Књижевност и зло – говори Дамир Смиљанић

У циклусу НАУЧНИ СКУПОВИ преносимо излагање Дамира Смиљанића о књижевности и злу, са истоименог научног скупа који је недавно одржаног у оквиру Тринаестог фестивала књижевности у Новом Саду.

Шекспиров Јаго једно је од најчистијих оличења зла у књижевности. Јер, каже Смиљанић, Јаго зна шта чини. Он зло чини ради самога зла и не зауставља се ни пред чим, нити га било која друга људска особина може спречити да радио то што ради. Чак и када су мотиви попут похлепе, зависти, или мржње у питању, дакле најгоре људске особине, код Јага ће оне бити другоразредне у односу на чисто зло.

Анализирајући Шекспировог „Отела", међутим, Смиљанић ће показати да се умеће великог енглеског мајстора не зауставља само у убедљивом описивању ликова и њиховој „карактерологији", већ и у проницању у природу зла, у његову демонску димензију која нам не допушта да му измакнемо, колико год му се, у међувремену, опирали. Чак ће и племенити Отело, примећује Смиљанић, да поклекне. Чак ће и он да загази у зло, али, за разлику од Јага, који зло чини зарад самога зла, Отело ће се предати злу из немоћи и глупости.

У свему томе књижевност се показује као својеврсни филтер, као катализатор, као она фина супстанција која ће, у рукама алхемичара попут Шекспира, да нам каже о природи зла више него било која друга дисциплина.

Уредник Иван Миленковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво