Светске музичке позорнице

Дела Волфганга Амадеуса Моцарта: Концерт за клавир и оркестар у Це дуру, број 25, Кехлова ознака 503; арија Да ли ћу те заборавити?, Кехлова ознака 505; арија Парто, парто из опере-серије Титово милосрђе, Кехлова ознака 621; и Симфонија у Де дуру, број 38, Кехлова ознака 504. Изводи Енглески камерни оркестар под управом Кристијана Захаријаса који наступа и као солиста на клавиру. Суделује сопран Тамара Гура. Снимак је са концерта одржаног под називом Вече са Моцартом 29. марта ове године у Кадоган Холу у Лондону.

Рођен 1950. године у индијском граду Џамшедпуру, немачки пијаниста Кристијан Захаријас убраја се у ред најистакнутијих савремених уметника. Студије клавира похађао је у Паризу, у класи Ирене Славин и Влада Перлемутера. Пробој на светској сцени имао је након освојених награда на пијанистичким такмичењима у Женеви 1969. године и Ван Клајбурн 1973. године, као и на Равеловом такмичењу у Паризу две године касније. Наступао је на престижним концертним подијумима широм Европе, Јапана и Америке. Важан сегмент Захаријасове уметничке каријере представља и камерно музицирање са квартетом Албан Берг, потом Лапцишким гудачким квартетом, као и наступи са виолончелистом Хајнрихом Шифом и виолинистом Франком Петером Цимерманом. Од 1979. године Кристијан Захаријас бележи вредне снимке дела пијанистичке литературе, попут комплетних опуса соната Доменика Скарлатија, Франца Шуберта, Волфганга Амадеуса Моцарта, као и све Бетовенове клавирске концерате.

Године 1992. Захаријас је започео своју диригентску каријеру у Женеви, музицирајући са Оркестром Романске Швајцарске. После успеха који је имао на диригентским подијумима водећих европских оркестара, дебитовао је у Америци 2000. године са Филхармонијом Лос Анђелеса, а потом и са Њујоршком филхармонијом. Исте године постао је уметнички директор Камерног оркестра из Лозане, а 2002. почасни гост-диригент Симфонијског оркестра из Гетеборга.

Емисију уређује Ирина Максимовић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво