Научни скупoви

Појам узрочности – говори Уна Поповић

У емисији НАУЧНИ СКУПОВИ четвртком можете слушати снимке са 26. Филозофског симпозијума „Појам узрочности” који је, у организацији Српског филозофског друштва из Београда, одржан 15. и 16. септембра у Сремским Карловцима. У вечерашњој емисији можете пратити излагање Уне Поповић „Анти-метафизичка узрочност: нови узрок нове науке”.

Проблем узрока Уна Поповић испитује у контексту фундаменталне промене у разумевању појма узрочности у оквиру нововековног заснивања новог концепта науке. Превасходно оријентисани на изучавање природе, ренесансни и нововековни мислиоци напустили су традиционално разумевање узрочности, доминантно везано за Аристотелову мисао и утврђено у схоластичкој метафизици и филозофији природе. Напуштајући идеју метафизичке узрочности, а задржавајући низ њој припадних интуиција у вези са објашњавањем природних феномена, модерни филозофи су обликовали концепцију света одређеног природним законима и конституисаног узрочно-последичним везама. Уна Поповић илуструје нову узрочност нове науке у њеном отклону од метафизике, поредећи неколико кључних момената: концепцију природног закона и последњег узрока, редукцију Арстотелове четвороструке узрочности на једнообразност механицистичке узрочности, те измену разумевања тезе о унутрашњим и спољашњим узроцима. Закључак је да је кључни анти-метафизички импулс у изградњи нове идеје узрочности водио ка утврђивању иманентно световног карактера свих узрочно-последичних веза прихватљивих новој науци, односно ка одбацивању ефицијентног и финалног узрока као спољашњих узрока.

Следећег четвртка, 27. септембра, емитоваћемо излагање Хјумова каузална друштвена наука које је на филозофском симпозијуму у Сремским Карловцима одржао Раде Калик.

Уредница циклуса Тања Мијовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво