Предавања

Појам узрочности – говори Никола Таталовић

У емисији ПРЕДАВАЊА можете слушати снимак излагања Николе Татaловића „Аристотелова Метафизика: критика твари и облика као критика првих начела у смислу елемената”, које је одржано 15. септембра у Сремским Карловцима на 26. Симпозијуму Српскoг филозофског друштва чија је овогодишња тема била „Појам узрочности”.

Ово излагање Никола Таталовић је одржао као уводно предавање филозофског симпозијума у Сремским Карловцима, који већ 26 година у континуитету организује Српско филозофско друштво из Београда. Татaловић заступа тезу да Аристотелово разумевање првог начела као оног које није ни тварни ни формални аспект, то јест елемент бића, већ је узрок уделовљавања могућности сваке врсте својом чистом делотворношћу, представља радикaлни прекид са Страгираниновом филозофском традицијом. Преовлађујуће „негативни", дијалектичко-апоретски садржај Метафизике управо је оправдање овог раскида са традицијом, јер „негативност", односно апоретичност, Метафизике и није ништа друго до показивање да путеви које је традиција прешла нису били у стању да захвате оно последње, то јест прво начело. Аристотел показивањем странпутица и непрохода својих претходника указује на пут који неће полазити од елементаристичког схватања начела и узрока. У потрази за оним првим свега што јесте, прва филозофија ће тражити узроке бивства, при чему у питању неће бити ни тварни ни формални узрок, већ покретачки узрок, као не-истоврсни покретачки узрок на начин сврхе. У светлу потраге за првим начелом, читава Метафизика се може разумети као расправа о укрштању и разликама вишеструких изрицања начела, узрока и елемената.

Излагања осталих учесника са овог филозофског симпозијума можете пратити четвртком у емисији НАУЧНИ СКУПОВИ. У сутрашњој емисији слушаћете излагање Уне Поповић Анти-метафизичка узрочност: нови узрок нове науке.

Уредница циклуса Тања Мијовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво